Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a anunțat un nou pachet de investiții și intervenții pentru îmbunătățirea serviciilor sociale pe tot teritoriul Republicii Moldova. Peste 70 de milioane de lei vor fi investite în reparații capitale, procurarea echipamentelor medicale, kinetoterapeutice și alte necesități pentru dotarea echipelor serviciilor sociale cu tot necesarul.
„Reforma RESTART și-a propus să investească în oameni, în infrastructură și să ofere toate instrumentele necesare pentru a face un sistem de asistență socială echitabil și adaptat la nevoile beneficiarilor noștri. Acest nou pachet de investiții în valoare de 70 de milioane de lei vine să acopere lucrări esențiale de reparații în sediile și Centrele, unde nu au avut loc renovări de zeci de ani. De asemenea, vom achiziționa echipament esențial pentru echipele mobile și serviciile de îngrijire socială la domiciliu, care sunt atât de necesare pentru beneficiari”, a menționat Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale.
Peste 50 de milioane de lei vor merge pentru efectuarea reparațiilor curente și capitale la 75 de sedii:
– 53 de sedii/spații ale Serviciilor sociale;
– 17 de sedii ale Structurilor Teritoriale de Asistență Socială;
– 5 sedii ale Agențiilor Teritoriale de Asistență Socială.
La efectuarea reparațiilor capitale, accentul s-a pus, în special, pe: repararea căilor de acces, adaptarea/repararea blocurilor sanitare, repararea sistemelor de canalizare, încălzire, electricitate repararea sistemelor de încălzire, repararea saloanelor, bucătăriilor și a birourilor, schimbarea pardoselelor, repararea acoperișurilor și altele.
7 din cele 10 Agenții Teritoriale de Asistență Socială au lansat deja procedura de licitație, iar efectuarea lucrărilor de reparație vor începe deja în luna octombrie 2024. Lucrările de reparație vor dura aproximativ 6 luni de la demararea acestora, în funcție de complexitatea lor.
Cele 10 Agenții Teritoriale de Asistență Socială gestionează 93 de Centre în care se prestează 136 de servicii sociale pentru un total de 2.420 de beneficiari. Aceste servicii sociale sunt destinate să sprijine diverse categorii de persoane, inclusiv: copii separați de părinți, copii aflați în situații de risc, copii victime ale violenței, cupluri mamă-copil, victime ale violenței în familie, Persoane cu dizabilități, persoane vârstnice și persoane aflate în dificultate. Dintre cele 93 de centre, 45 nu sunt acreditate în prezent.
„Reforma RESTART a adus numeroase investiții în infrastructura serviciilor sociale, dar și în dezvoltarea și capacitarea resurselor umane. Aș vrea să menționez despre Centrul de plasament temporar pentru persoane în etate și cu dizabilități „Casa Noastră” din s. Susleni, în care vor fi investite 2,2 milioane lei pentru reparația acoperișului, sistemului de canalizare și a sistemului de încălzire vor avea impact pozitiv pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și sănătate a rezidenților, dar și vor contribui la crearea unui mediu mai inclusiv, sigur și susținător pentru aceștia. Centrul nu a beneficiat de reparații din anul 2008, iar aceste investiții vor oferi un serviciu de plasament care funcționează în conformitate cu standardele minime de calitate, răspunzând eficient nevoilor tuturor beneficiarilor”, a declarat Marina Morozova, vicepreședinta Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie.
Investițiile și reparațiile curente planificate pentru 53 de Centre și extinderea serviciilor au scopul de a întări și extinde rețeaua de asistență socială. Aceste măsuri vor contribui la oferirea unui sprijin mai amplu și mai eficient, îmbunătățind calitatea vieții și fortificând capacitatea sistemului de asistență socială de a răspunde diverselor nevoi ale beneficiarilor. Principalele obiective sunt:
– Îmbunătățirea infrastructurii: Renovarea și modernizarea facilităților existente pentru a asigura un mediu mai sigur și mai confortabil pentru beneficiari.
– Extinderea capacității: Creșterea numărului de servicii disponibile și a capacității de a răspunde cererilor în continuă creștere.
– Acreditarea tuturor centrelor: Asigurarea că toate centrele vor respecta standardele minime de calitate pentru a oferi servicii de înaltă calitate.
În urma implementării acestui pachet de fonduri și intervenții, se preconizează:
– Creșterea numărului de servicii sociale: Numărul acestora va fi extins de la 136 la 166, ceea ce va permite oferirea unei game mai variate de servicii sociale.
– Creșterea numărului de beneficiari: Numărul acestora va crește de la 2.420 la 3.050, extinzând astfel suportul oferit unui număr mai mare de persoane aflate în dificultate.
„Avem 20 de beneficiari ai Centrului nostru și urmează să primim investiții de peste 450 de mii de lei pentru lucrări de extindere a nivelului I a Centrului, fapt care va permite mărirea capacității serviciului social suplimentar cu 20 beneficiari ceea ce reprezintă + 100% din capacitatea Centrului. De asemenea, va fi adaptat și modernizat sistemul de încălzire, va fi reparat capital sistemul de sanitație și vor fi reparate capital dormitoarele beneficiarilor și dotat cu mobilier adaptat nevoilor. Îi mulțumesc echipei Ministerului pentru implicare, investiții și modernizarea serviciului nostru” a adăugat, Veronica Garaba, managera Centrului de plasament pentru persoane vârstnice și cu dizabilități din s.Sadaclia, STAS Basarabeasca, ATAS Sud-Vest.
Pe lângă aceasta, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, planifică să investească încă 20 de milioane de lei pentru îmbunătățirea celor 33 de echipe mobile cu circa 900 de beneficiari actuali și a celor 33 de Servicii Îngrijire Socială la Domiciliu cu 13 155 de beneficiari. Reamintim, că de la începutul anului, existau echipe mobile în doar 18 raioane ale țări, iar în până în luna septembrie am reușit să inaugurăm serviciul „Echipa mobilă” în celelalte 15 raioane, unde lipsea acest serviciu.
Fondurile adiționale vor merge pentru procurarea echipamentelor necesare pentru cele 2 servicii:
– Medicamente
– Dispozitive medicale
– Echipamente pentru protecția personalului și de îngrijireProduse de igienă
– Produse de birotică
– Materiale didactice, educaționale pentru specialiștii din echipe mobile și beneficiari
– Echipament pentru exerciții de kinetoterapie
– Îmbrăcăminte și încălțăminte pentru lucrătorii sociali
– Combustibil