Platforma DA constată cu îngrijorare acțiunile tot mai evidente ale Partidului Acțiune și Solidaritate de instituire a unui control excesiv asupra unor instituții de stat. În loc de realizarea rapidă și eficientă a dezideratelor sincere ale cetățenilor privind destructurarea schemelor criminale și corupte din sistemele judiciar și administrativ ale statului, PAS, prin unele acțiuni ale sale, afectează puternic fundamentele democrației și reanimează într-o nouă formulă mecanismul de control politic al instituțiilor.
Subordonarea IPNA Teleradio-Moldova de către Parlament este un semnal extrem de grav în cee ace privește caracterul acestei guvernări, altul decât cel declarat în campania electorală și spațiul public. Suntem fermi în ideea că IPNA Teleradio-Moldova are nevoie de o reformă profundă, atât la nivel normative, cât și instituțional, dar calea aleasă de majoritatea parlamentară PAS este una periculoasă și greșită, atât pentru compania publică, cât și pentru societate în ansamblul ei. Nu există nicio îndoială că atât IPNA Teleradio-Moldova, cât și Consiliul Audiovizualului au fost instrumente politice în mâinile fostelor regimuri, dar intenția PAS de a-și subordona, în aceeași manieră autoritară, cele două instituții fundamentale ale audiovizualului moldovenesc, este una profund antidemocratică.
Platforma DA cere ca președinta Maia Sandu să nu promulge legea privind preluarea controlului Legislativului asupra IPNA Teleradio-Moldova. Totodată, insistăm ca majoritatea PAS să aplice Hotărârea Parlamentului privind captivitatea instituțiilor statului, care ar permite demiterea membrilor Consiliului Audiovizualului și instituirea unei administrații provizorii la IPNA Teleradio-Moldova cu modificarea ulterioară a Codului Serviciilor Media Audiovizuale, care să garanteze autonomia instituțională a CA, independența și echidistanța editorială a IPNA Teleradio –Moldova și fortificarea caracterului său de instituție publică fără nicio dependența administrativă de Parlament.
Platforma DA consideră că modificările la Codul Serviciilor Media Audiovizuale mai trebuie să vizeze și securizarea spațiului informațional al Republicii Moldova prin anihilarea dominației posturilor rusești și crearea unui climat concurențial sănătos pe piața de publicitate. Platforma DA este gata să ofere expertiza de care dispune pentru modificarea Codul Serviciilor Media Audiovizuale.
Platforma DA rămâne profund atașată valorilor democratice și crede cu tărie că libertatea presei este unul din pilonii de bază ai unei societăți care aspiră la valorile civilizației europene. Derapajele antidemocratice din ultima perioadă, numirea în funcții importante a unor persoane odioase sau controversate, lipsa de transparență decizională, tentativele de control politic asupra unor instituții autonome ale statului, aservirea fățișă a presei, ne îndreptățește și ne obligă să tragem un semnal de alarmă și să cerem forurilor de conducere ale PAS să revină în albia democrației autentice și a valorilor revendicate de către mișcarea protestatară la care au aderat pentru a împiedica alunecarea în zona periculoasă a dictaturii