Poliţia din Budapesta a anunţat luni că nu va iniţia anchete împotriva celor care au participat la Marşul Pride desfăşurat pe 28 iunie, deşi evenimentul fusese interzis oficial de autorităţi. Potrivit agenţiei EFE, manifestaţia a atras între 200.000 şi 400.000 de persoane, devenind astfel cel mai mare eveniment de susţinere a drepturilor omului din Ungaria de la căderea regimului comunist.
Într-un comunicat, Poliţia a explicat că nu va lua măsuri împotriva participanţilor, invocând „interpretări divergente” privind legalitatea marşului. Interdicţia a fost impusă în contextul unui cadru legislativ tot mai restrictiv faţă de comunitatea LGBTI, promovat de guvernul condus de Viktor Orban din 2010 încoace. Legislaţia actuală interzice manifestările care, potrivit autorităţilor, ar putea afecta „dezvoltarea adecvată” a minorilor.
Pentru a evita blocarea evenimentului, primarul progresist al Budapestei, Gergely Karácsony, a reconfigurat marşul ca o activitate municipală, care nu necesită autorizaţie specială. În ciuda avertismentelor premierului Orban privind posibile „consecinţe legale” pentru participanţi, evenimentul a avut loc fără incidente majore.
Cu toate acestea, poliţia a deschis o anchetă împotriva activistei Lili Pankotai, reclamată de un cetăţean pentru participarea la marş. Autorităţile nu au precizat încă dacă vor fi aplicate amenzi, care ar putea ajunge până la 500 de euro.
Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!