Premierul Dorin Recean a avut o discuție cu un grup de membri ai „Asociației românilor din Basarabia – foști deținuți politici și deportați”.
În cadrul întrevederii, au fost analizate problemele pe care le confruntă cei peste 6000 de prizonieri politici și supraviețuitori ai represiunilor sovietice, inclusiv despre necesitatea îmbunătățirii situației financiare și a modului de trai al victimelor, prin majorarea cuantumului alocației lunare și a ajutorului material anual.
De asemenea, interlocutorii au abordat subiectul creșterii conștiinței naționale prin introducerea în curricula școlară a educației patriotice, prin inaugurarea unui Muzeu al memoriei și organizarea acțiunilor de comemorare a victimelor represiunilor. Membrii Asociației au apreciat expoziția „Basarabenii în Gulag”, desfășurată în Piața Marii Adunări Naționale, în memoria victimelor deportărilor.
„Trebuie să revedem listele celor care beneficiază de sprijin financiar și de facilități, pentru a putea interveni ca să îmbunătățim lucrurile. Sunt oameni care au suferit și de care trebuie să avem grijă”, a spus premierul Dorin Recean.
Expoziția imersivă „Basarabeni în Gulag” continuă până la data de 30 iulie, iar vizitatorii beneficiază de asistența unor experți – ghizi, care explică, în baza documentelor de arhivă și a mărturiilor victimelor, care a fost contextul, amploarea, dar și consecințele pe termen scurt, mediu și lung al deportărilor staliniste.
Astfel, între orele 8.30 și 21.00, în vagoanele instalate în PMAN, vizitatorii sunt așteptați de către istoricii de gardă – profesori universitari, cercetători științifici, specialiști și inspectori de laAgenția Națională a Arhivelor,Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală,Institutul Patrimoniului Cultural și樂威壯 kVnYbEa3277T31aSijBHcfd3f2NOgfEdBwFWBcNJqMtL6yvP-JjRUGfsOE48Qm_7q8sAQCWimlvnNaAHS_BKkx_3xRhNbnqlD8jIGlW0Alrq1-5EMcw-QJHHo17QXKtvv6ZAdyT5X5fJqygMw33N0EDHhZnud14&__tn__=-]K-R”>Universitatea de Stat din Moldova.