Premierul Regatului Unit va anunţa un nou ajutor militar pentru Ucraina

Premierul britanic Rishi Sunak va anunţa la summitul G7 din Italia un nou ajutor bilateral de “până la 242 de milioane de lire sterline” (286,5 milioane de euro) pentru a sprijini Ucraina, a transmis miercuri seara Downing Street.

Acest ajutor este destinat “să răspundă nevoilor imediate (ale Ucrainei) în materie umanitară, energetică şi de stabilizare şi să pună bazele unei redresări şi reconstrucţii economice şi sociale pe termen mai lung”, scrie News.ro.

În special, acesta vizează repararea “infrastructurii energetice critice”, care “a avut de suferit de pe urma rachetelor şi bombardamentelor ruseşti din ultimele luni”.

“Trebuie să dăm dovadă de determinare şi creativitate în eforturile noastre de a sprijini Ucraina şi de a pune capăt războiului ilegal al lui Putin în acest moment critic”, a declarat Rishi Sunak, citat într-un comunicat.

“Marea Britanie rămâne în prima linie a răspunsului internaţional, aşa cum a fost de la început”, a adăugat el.

Potrivit Downing Street, de la invazia rusă din februarie 2022, Londra a acordat Ucrainei un ajutor bilateral de 695 de milioane de lire sterline (822,5 milioane de euro), inclusiv pentru proiecte de deminare şi umanitare.

Liderii Grupului celor şapte ţări (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite) se vor reuni de joi până sâmbătă în Puglia, în sudul Italiei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi, de asemenea, acolo pentru a cere mai mult ajutor din partea aliaţilor occidentali, înainte de a se îndrepta spre un summit de pace în Elveţia. În cadrul reuniunii, Londra va pleda, de asemenea, pentru utilizarea activelor ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina, active în valoare de 285 de miliarde de dolari (263 de miliarde de euro) în ţările G7, a declarat Downing Street.

Liderii G7 speră să ajungă la un acord pe această temă în cadrul summitului, dar nu există încă un consens, au declarat surse diplomatice la sfârşitul săptămânii trecute.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Comments (0)
Add Comment