Images
Președintele Joe Biden a emis miercuri o proclamație care anunță demararea unui proces de grațiere a veteranilor americani condamnați de instanțe militare pentru întreținerea de relații sexuale homosexuale, un lucru interzis de forțele armate ale SUA până în 2013, anunță Reuters.
Administrația Biden estimează că proclamația ar putea duce la ștergerea condamnărilor a mii de persoane condamnate pentru întreținerea unor relații sexuale consensuale, potrivit unui oficial de rang înalt de la Casa Albă.
„Membrii forțelor armate ale Națiunii noastre sunt în prima linie a frontului libertății și își riscă viețile pentru a apăra țara noastră”, a declarat Joe Biden într-un comunicat remis presei.
„În pofida curajului și a marilor sacrificii ale lor, mii de membri LGBTQI+ ai forțelor armate au fost forțați să plece din serviciul militar din cauza orientării lor sexuale sau a identității de gen”, a subliniat el.
Oficialii de la Casa Albă au precizat că veteranii afectați ar putea fi nevoiți să depună o cerere pentru a demonstra că sunt eligibili pentru grațiere și că, dacă vor fi grațiați, vor putea solicita și modificarea livretului militar în vederea schimbării motivului pentru care au fost lăsați la vatră.
Oficialii au mai spus că administrația Biden analizează mai multe modalități prin care să ia legătura cu veteranii care ar putea fi eligibili pentru grațiere pentru a-i informa cu privire la măsură.
Congresul american a adoptat la sfârșitul lui 2013 o lege în vederea abrogării Articolului 125 din Codul de Conduită Militară al SUA care interzicea „copulația carnală anormală”.
Măsura a venit la 3 ani după ce Congresul a abrogat și controversata politică „Don’t ask, don’t tell” a forțelor armate prin care acestora le era interzis să discrimineze persoanele LGBT, dacă acestea nu își dezvăluie identitatea sexuală. Politica prevedea însă că americanii LGBT care și-au recunoscut homosexualitatea în public nu pot servi în forțele armate.
Politica a fost introdusă în 1993 în timpul administrației fostului președinte democrat Bill Clinton și a fost considerată una de pionierat la momentul respectiv, dar ea a devenit tot mai contestată de-a lungul anilor din cauza faptului că încuraja persoanele LGBT să își ascundă orientarea sexuală.