Preşedintele Serbiei a dizolvat parlamentul şi a convocat alegeri anticipate

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a semnat miercuri decretul de dizolvare a parlamentului şi de convocare de alegeri anticipate la data de 17 decembrie.  Acest lucru ar urma să-i consolideze autoritatea în timp ce caută o cale de normalizare a relaţiilor cu Kosovo, principala precondiţie pentru aderarea ţării la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Alegerile parlamentare anticipate din Serbia se vor desfășura în același timp cu scrutinul organizat pentru alegerea administrației în 65 de localități, inclusiv în capitala Belgrad.

Experții susțin că, în tot acest timp, alegerile și lipsa unui Parlament îi vor permite președintelui Aleksandar Vucic să câștige timp, în așa fel încât să amâne hotărâri privind relația cu Kosovo.

„Trăim în vremuri în care este necesar pentru noi toţi să fim uniţi în lupta pentru interesele vitale ale Serbiei, în care vom fi sub numeroase presiuni, atât din cauza poziţiei noastre faţă de Kosovo, cât şi din cauza altor probleme regionale şi globale”, a precizat Vucic după semnarea decretului.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a afirmat, marți, la Belgrad, că atât Serbia, cât şi Kosovo trebuie să-şi intensifice eforturile pentru a-și normaliza relațiile, pe fondul declanșării violențelor recente, în cazul în care vor să adere la UE.

Potrivit Euronews, Von der Leyen, a cerut Serbiei să recunoască independența de facto a Kosovo în schimbul unui sprijin financiar semnificativ din partea UE, care ar dubla PIB-ul Serbiei în următorii zece ani.

„Vorbim despre implementarea Acordului de la Ohrid. Acest acord prevede diferiți pași. De exemplu, recunoașterea documentelor și instituțiilor de către Serbia. Și aceasta, pe de altă parte, este însoțită de crearea unei Comunități a Municipiilor cu o majoritate sârbă. Acest lucru trebuie făcut de Kosovo”, a spus șeful Comisiei Europene.

Belgradul și Priștina au convenit asupra acestui lucru în cadrul discuțiilor pentru normalizarea relațiilor de la Ohrid în primăvara trecută, dar procesul nu a fost niciodată finalizat.

Acordul include, de asemenea, recunoașterea reciprocă a pașapoartelor, refuzul Serbiei de a reprezenta Kosovo pe scena mondială și schimbul de misiuni diplomatice – ceea ce înseamnă că Belgradul ar recunoaște de facto independența teritoriului, notează Euronews.

Comments (0)
Add Comment