Procuratura Anticorupție finalizează urmărirea penală în cazul unui locuitor din Bălți acuzat de corupție

Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a remis în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a unui locuitor al mun.

Bălți, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunilor de escrocherie și trafic de influență (190 alin.(1) și 326 alin.(1) din Codul penal). Urmărirea penală pe caz a fost pornită în iunie 2021, de către Centrul Național Anticorupție, oficiul Nord, în baza mai multor denunțuri.

În rezultatul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație, s-a constatat că, inculpatul, în perioada anilor 2020-2021, susținând că are influență asupra persoanelor publice, membri a comisiilor de examinare a conducătorilor auto din cadrul Secțiilor de Înmatriculare a Transportului și Calificare a Conducătorilor Auto, a pretins și primit de la șapte cetățeni din Nordul Republicii Moldova mijloace bănești în valută străină (euro), echivalent al sumei totale de 129 691 lei, pentru a favoriza susținerea de către aceștia a examenelor de calificare auto în vederea obținerii permiselor de conducere.

De menționat este faptul că, învinuitul s-a sustras de la urmărirea penală, în privința acestuia, la demersul procurorului fiind aplicată de judecătorul de instrucție măsura preventivă sub formă de arest preventiv, care urmează a fi executat din momentul reținerii sau extrădării acestuia de către organele de drept, totodată acesta fiind anunțat în căutare.

Astfel, urmărirea penală a fost finisată, conform procedurii prevăzute la art. 2911 CPP, care prevede posibilitatea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului.

În acest sens de către procuror fiind înaintat un demers judecătorului de instrucție prin care s-a solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale în lipsa figurantului, demers care a fost acceptat prin încheierea judecătorului de instrucție din cadrul Judecătoriei mun.

Bălți, încheierea fiind menținută și prin Decizia Curții de Apel Bălți. Cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria mun.

Bălți, iar dacă va fi găsit culpabil de comiterea infracțiunilor nominalizate, inculpatul riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 6 ani sau amendă în mărime de la 100 000 la 150 000 lei (în cazul art.326 alin.(1) din Codul penal) și închisoarea de până la 3 ani sau amendă în mărime de la 27500 la 50 000 lei (în cazul art.190 alin.(1) și 326 alin.(1) din Codul penal).

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Comments (0)
Add Comment