Procurorii anticorupție au solicitat aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în privința lui Veaceslav Platon, având în vedere că acesta a ignorat citația emisă și nu s-a prezentat în fața organului de urmărire penală.În după amiaza zilei de 11 noiembrie curent, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana au admis demersul procurorilor și au eliberat mandat de arestarea în contumacie, în privința lui Platon Veacealav, pe un termen de 30 zile.
Amintim că, Platon Veaceslav are calitate de învinuit, pe o cauza penală aflată în gestiunea Procuraturii Anticorupție, pornită pe faptul pretinselor acțiuni ilegale de preluare a controlului asupra instituției financiare BC „Moldova-Agroindbank” SA și gestionarea acestei instituții în beneficiul unui grup criminal organizat. Investigațiile respective se referă la faptele ce se încadrează juridic conform prevederilor art.190 alin. (5) și art. 243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal (http://procuratura.md/md/newslst/1211/1/8735/).
Procurorii anticorupție, la 11 noiembrie curent, l-au citat pe Platon Veaceslav pentru înaintarea acuzării în cadrul cauzei penale denumite generic „Laundromat”, în contextul executării cererii de asistență juridică internațională în materie penală, formulată la 06.09.2021, de către autoritățile competente ale Federației Ruse.Prin urmare, Platon Veaceslav a fost citat pentru aducerea la cunoștință a ordonanței de punere sub învinuire din 20.05.2021, emisă de reprezentantul organului de urmărire penală al Departamentului de anchetă al Ministerului de Interne al Federației Ruse.
Potrivit învinuirii formulate de către autoritățile Federației Ruse, lui Platon Veaceslav i se incriminează săvârșirea infracțiunilor prevăzute la alin. (1) art. 210 Codul penal al Federației Ruse (Organizația criminală) și pct. a), b) alin.(3) art. 193.1 din Codul penal al Federației Ruse ( Efectuarea operațiunilor valutare privind transferurile mijloacelor bănești în valută străină din Federația Rusă pe conturile companiilor nerezidente, cu folosirea documentelor oficiale false, în proporții deosebit de mari, de către organizație criminală). Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.