PSRM: primarii sunt solicitați prin scrisori să sprijine referendumul

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că primarii au primit scrisori de la Cancelaria de Stat, în care li se cere să sprijine referendumul și să voteze în cadrul plebiscitului pentru parcursul european. De asemenea, partidul a făcut publică o declarație adoptată de autoritățile locale, prin care susțin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

PSRM a adăugat că situația este „inacceptabilă și ieșită din orice limite”. Cancelaria de Stat a respins acuzațiile aduse de partid, menționând că nu a emis asemenea indicații. Potrivit Cancelariei, este decizia Consiliilor locale și a Consiliilor raionale să adopte declarații în susținerea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, transmite democracy.md cu referire la Știri.md.

Pe 12 septembrie, Partidul Socialiștilor a declarat că „primarii primesc scrisori de la Cancelaria de Stat, în care li se cere să pună pe ordinea de zi a consiliilor locale subiecte privind susținerea referendumului și votarea pentru integrarea europeană”.

„Aceasta este o situație inacceptabilă și ieșită din orice limite, care încalcă principiile fundamentale ale democrației și ale autoguvernării. Ne opunem categoric dictatului direct din partea autorităților centrale asupra autorităților locale de nivelul 1 și 2. (…) Partidul Socialiștilor din Republica Moldova cere insistent să se oprească orice tentativă de presiune asupra autorităților locale și să se asigure independența acestora, garantată de Constituția și legile țării. Vom continua să luptăm pentru libertatea opiniilor, justiție și drepturile tuturor nivelurilor de autoritate în interesul poporului Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții partidului, adăugând că „își exprimă profunda îngrijorare” cu privire la situația raportată.

PSRM a publicat în acest sens și o „Declarație de susținere a referendumului din 20 octombrie și a parcursului european al Republicii Moldova”, care potrivit formațiunii ar fi adoptată de autoritățile din teritoriu.
În reacție, reprezentanții Cancelariei de Stat a Republicii Moldova au spus că resping „acuzațiile” aduse „de un partid politic”.

„Atât Cancelaria de Stat, cât și Oficiile Teritoriale ale Cancelariei de Stat nu au emis indicații către administrația publică locală de a semna în favoarea referendumului constituțional privind Integrarea Europeană. Este decizia Consiliilor Locale și a Consiliilor Raionale să adopte declarații în susținerea Integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, au declarat reprezentanții Cancelariei.

În toamnă, pe 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi așteaptă un referendum, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”. Referendumul constituțional a fost inițiat de președinta Maia Sandu, la sfârșitul anului 2023. Ulterior, PAS a elaborat un proiect de amendamente la Constituție.

Tot pe 20 octombrie vor avea loc alegeri prezidențiale. Funcționarii electorali vor înmâna alegătorului două buletine de vot iar acesta va decide „prin semnătură, dacă participă la ambele procese electorale sau nu”.

Comments (0)
Add Comment