Putin anunță cooperarea cu China în cadrul exercițiilor militare „Ocean-2024”

În timp ce armata rusă a desfășurat săptămâna trecută exerciții militare la nivel global, considerate o demonstrație de forță împotriva Statelor Unite, președintele Vladimir Putin a dezvăluit partenerii strategici ai Moscovei. Într-un discurs video, Putin a subliniat că, din cele 15 națiuni „prietene” invitate, doar China va participa efectiv la exercițiile „Ocean-2024”. Aceste exerciții, care au implicat aproximativ 90.000 de soldați și peste 500 de nave și aeronave, sunt cele mai mari din ultimii 30 de ani, potrivit CNN.

Putin a subliniat importanța consolidării cooperării cu țările prietene în contextul tensiunilor geopolitice globale, menționând că China a trimis mai multe nave de război și 15 avioane în Extremul Orient al Rusiei pentru aceste exerciții. De asemenea, în această lună, Rusia și China au realizat exerciții navale comune în apropierea Japoniei și au efectuat a cincea patrulă maritimă comună în Pacificul de Nord.

Exercițiile „Ocean-2024” urmează unei serii de exerciții comune și patrule între Rusia și China, ce includ și intervenții în apropierea Alaska și în Marea Chinei de Sud. Aceste acțiuni au generat îngrijorări în Washington, care suspectează China că sprijină sectorul de apărare al Rusiei prin exporturi cu dublă utilizare, acuzație pe care Beijingul o neagă.

Cooperarea militară dintre Rusia și China, deși nu este formalizată printr-un tratat de alianță, reflectă o relație tot mai strânsă. Exercițiile comune ridică întrebări despre posibilitatea unui răspuns combinat în cazul unui conflict viitor, deși ambele țări au interese strategice distincte și uneori divergente.

Relația dintre Rusia și China a evoluat de la dușmănie la cooperare robustă, cu un comerț de arme în expansiune și o coordonare militară intensificată. Deși Rusia și China își coordonează exercițiile și patrulele, fiecare păstrează anumite diferențe în obiectivele strategice și în relațiile cu alți parteneri internaționali.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Comments (0)
Add Comment