Prim-ministrul Dorin Recean a declarat, într-un comentariu pentru „EuroPravda”, că autoritățile de la Chișinău nu ar avea obiecții față de o eventuală ofertă a Ucrainei de a ajuta regiunea transnistreană să depășească criza energetică, pentru a preveni o catastrofă umanitară.
Recean a precizat că Chișinăul nu a solicitat Kievului sprijin pentru aprovizionarea cu resurse energetice a regiunii transnistrene, dar ar fi deschis unei astfel de inițiative dacă aceasta ar veni din partea Ucrainei.
„Nu am cerut Kievului niciun ajutor în acest sens, dar am fi de acord dacă ar exista o astfel de ofertă… De exemplu, ar putea fi posibilă livrarea de cărbune, în cazul în care conducerea centralei electrice de la Cuciurgan (din Transnistria) ar solicita acest lucru”, a declarat Dorin Recean.
În cadrul unei ședințe operaționale, așa-zisul ministru al Dezvoltării Economice din Transnistria, Serghei Obolonic, a menționat că regiunea are rezerve de gaze naturale în conductă în valoare de 13 milioane de metri cubi. Această rezervă va ajunge până la 20 ianuarie în sud și până pe data de 10 ianuarie în nordul regiunii.
Autoritățile de la Chișinău au anunțat în repetate rânduri că rămân alături de cetățenii de pe malul stâng al Nistrului și că depun eforturi pentru a găsi soluții alternative.
La sfârșitul lunii decembrie, președinta Maia Sandu a avut o ședință cu premierul Dorin Recean, speakerul Igor Grosu și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Oficialii au discutat despre situația din sectorul energetic. Tot atunci, șefa statului a declarat că așa-zisele autorități din stânga Nistrului au refuzat ajutoarele umanitare pe care Chișinăul este gata să le ofere.
Totodată, la 2 ianuarie, companiile „Moldovagaz” și „Energocom” au anunțat că sunt gata să ofere asistență tehnică și comercială companiei „Tiraspoltransgaz” în organizarea achiziției de gaze naturale de pe orice platformă europeană pe baza condițiilor de piață. Și acest ajutor a fost refuzat.
Ulterior, la data de 6 ianuarie, așa-zisul lider de la Tiraspol a declarat că „Republica Moldova nu a propus regiunii transnistrene niciun ajutor în combaterea crizei, iar toate declarațiile oficialilor moldoveni despre „refuzul de asistență” al Tiraspolului sunt niște minciuni”. Cu o reacție la aceste acuzații a venit purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care a prezentat documentul oficial prin care Chișinăul a înștiințat oficial Tiraspolul, în persoana pretinsului ministru de Externe din stânga Nistrului, Vitalie Ignatiev, despre disponibilitatea de a ajuta regiunea.