Republica Moldova semnează un grant de 4,34 milioane de euro cu BERD pentru îmbunătățirea gestionării deșeurilor în sudul țării

Republica Moldova a semnat astăzi un grant în valoare de 4,34 milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova. Acordul a fost semnat de Ministerul Mediului și BERD, și vizează dezvoltarea infrastructurii în domeniul managementului deșeurilor solide în sudul țării.

Grantul va fi utilizat pentru îmbunătățirea infrastructurii de gestionare a deșeurilor  în RMD 1, care include raioanele: raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, și raioanele Vulcănești, Ceadâr-Lunga și Comrat din UTA Găgăuzia. Proiectul include construcția unui depozit de deșeuri, a unei stații de sortare și compostare în orașul Cahul, închiderea vechiului depozit de deșeuri din Cahul, precum și construcția stațiilor de transfer în orașele Cania, Taraclia și Comrat. De asemenea, se va achiziționa echipament modern pentru transport, sortare, reciclare și compostare, inclusiv tomberoane, containere și vehicule.

Această inițiativă este parte integrantă a angajamentului Republicii Moldova de a îmbunătăți infrastructura de gestionare a deșeurilor solide, conform Programului Național pentru Gestionarea Deșeurilor pentru perioada 2023-2027, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 972/2023.

Implementarea proiectului va aduce beneficii considerabile atât pentru mediu, cât și pentru comunitățile locale. Locuitorii regiunilor vizate vor avea acces la servicii îmbunătățite de gestionare a deșeurilor și se va observa o reducere a cantităților de deșeuri depozitate și o acoperire extinsă a serviciilor de colectare și gestionare a deșeurilor.

Comments (0)
Add Comment