Republica Moldova și România se vor sprijini reciproc pe aspectele ce țin de pregătirea și participarea la misiuni și operații în cadrul coalițiilor multinaționale, desfășurate sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE. Este vorba de sprijin logistic, transport, servicii de telefonie și internet. De asemenea, Chișinăul și Bucureștiul urmează să se sprijine financiar și medical, inclusiv în cazuri de evacuare în situații de urgență. Cel puțin asta prevede cel de-al doilea protocol de amendare a unui acord între cele două țări, completat cu un nou articol „Sprijinul reciproc în cazul misiunilor și operațiilor”, care va fi supus votului pe 19 iunie, în Guvern.
Proiectul de lege privind ratificarea celui de-al doilea Protocol de amendare la Acordul privind cooperarea militară între Moldova și România urmează să fie examinat la ședința de miercuri, 19 iunie, de către Cabinetul de miniștri.
Potrivit Ministerului Apărării, „documentul prevede că militarii moldoveni participanți la misiuni internaționale vor fi susținuți logistic de structurile Armatei Române, alături de care vor executa misiunile în teatrele de operații”.
„Exemple similare de cooperare Armata Naționala le deține și în alte misiuni internaționale precum KFOR din Kosovo și UNIFIL din Liban, unde pacificatorii moldoveni activează în cadrul contingentelor Armatei italiene”, a precizat Ministerul Apărării.
Cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar a fost semnat la București pe 24 mai 2024.