România oferă Moldovei un ajutor financiar de 28 de milioane de euro

Guvernul României va trimite la Chișinău încă 28 de milioane de euro pentru implementarea a nouă proiecte care vizează inclusiv construcția de apeducte și a rețelelor de canalizare în mai multe sate din republica noastră, dar și oportunități pentru agenții economici autohtoni.

Anunțul a fost făcut astăzi la Chișinău de către premierii de la București și Chișinău, Marcel Ciolacu și Dorin Recean, transmite democracy.md cu referire la ziarulnational.md.

Banii reprezintă a doua tranșă din ajutorul de 100 de milioane oferit R. Moldova, după ce România a mai alocat, în primul trimestru al anului curent, 25 de milioane de euro.

„Vă garantez că nu mâine, în ședința de Guvern, dar la următoarea vor fi deblocați banii pe proiectele care vizează apa potabilă, canalizarea, punctuale pentru sprijinirea satului din R. Moldova, ca să fie un sat european”, a anunțat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe comune cu omologul său, Dorin Recean.

Șeful Guvernului de la București i-a transmis lui Dorin Recean că premierii celor două state trebuie să se implice pentru a grăbi implementarea proiectelor, astfel încât rezultatele să fie resimțite de cetățeni, pentru a le îmbunătăți traiul zilnic și a combate războiul hibrid pornit de Rusia împotriva R. Moldova.

Aflat în prima sa vizită în R. Moldova după învestirea în funcția de premier, Marcel Ciolacu a afirmat că nu are sentimentul că a venit oficial la Chișinău.

„Am sentimentul că am venit acasă și nu am venit la un frate mai mare sau mai mic, am venit la un frate geamăn, pentru că toate provocările prin care am trecut, instituționale, cu toate crizele suprapuse, provocări care s-au răsfrânt asupra românilor și dintr-o parte, și din alta a Prutului trebuie abordate comun. Cred că suntem obligați ca, împreună, să punem un accent deosebit pe zona economică. Anul trecut, relațiile comerciale dintre România și R. Moldova s-au mărit cu 50%, am ajuns la aproape 3,6 miliarde de dolari și cred că acesta este drumul corect. Mai mult, avem obligația, deși războiul total incorect și nedrept pornit de către un dictator, Vladimir Putin, împotriva unui stat suveran va continua, trebuie să facem față acestor provocări împreună, să găsim soluții împreună, pentru ca cetățenii pe care-i reprezentăm să vadă o creștere în nivelul de trai, în infrastructură, o creștere a traiului zilnic”, a punctat premierul României.

Oficialul de la București a reiterat sprijinul politic necondiționat pentru conducerea actuală a R. Moldova, „singura garanție că R. Moldova își va continua parcursul european”.

„Viitorul Dvs. este în UE și vom susține împreună acest demers, ținând cont de toate provocările pe care le avem de depășit. Lucrurile simple sunt la îndemâna oricui, lucrurile complicate fac diferența între oamenii de stat. Sunt ferm convins că noi doi, împreună, vom face această diferență”, a afirmat premierul României, Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, a apreciat faptul că Marcel Ciolacu, căruia i-a spus „dragă Marcel”, a ales să efectueze prima sa vizită externă la Chișinău.

„Vreau să mulțumesc Bucureștiului pentru ajutorul imens și prompt, ori de câte ori R. Moldova a avut nevoie, și el este și pe dimensiunea politică de promovare a integrării europene a R. Moldova, dar și pe dimensiunea economică și socială. Cu toții cunoaștem perioada în care Bucureștiul a intervenit prompt pentru a ajuta R. Moldova să depășească criza energetică din anul trecut. România acordă în continuare un ajutor care este necesar Chișinăului, pentru a putea avansa în dezvoltarea economică. Relațiile dintre București și Chișinău se consolidează tot mai mult, construim infrastructura de conectare, drumuri, poduri, rețele energetice, un spațiu digital comun și aceasta va fi în beneficiul tuturor cetățenilor de pe malul drept și stâng al Prutului, în așa fel încât toată lumea să se simtă bine acasă. În felul acesta, noi construim și UE, Europa, aici, în R. Moldova”, a afirmat Dorin Recean.

Premierul de la Chișinău a îndemnat agenții economici din România „să treacă Prutul și să facă investiții similare în R. Moldova”: „Acest lucru ne va ajuta să consolidăm și mai mult relațiile economice, dar și relațiile sociale”.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Dorin Recean a apreciat sprijinul României în eforturile de sancționare a celor care întreprind măsuri de destabilizare a situației din R. Moldova.

„România, împreună cu UE, ne-a ajutat foarte mult să punem în lista de sancțiuni acei indivizi și acum vor fi și acele companii care lucrează la destabilizarea R. Moldova”, a afirmat Recea, adăugând că acest pas este necesar pentru „a întrerupe fluxurile financiare care finanțează grupările criminale, dar și pe cei care încearcă să conducă războiul hibrid al Rusiei în R. Moldova”.

De asemenea, șeful Guvernului de la Chișinău a punctat că România ajută în continuare R. Moldova în demersul de construire a Uniunii Europene în R. Moldova și de avansare în procesul de integrare europeană, „în așa fel încât, spre sfârșitul anului, să trecem la următoarea etapă în această relație”. Oficialul a adăugat că R. Moldova mizează în continuare pe sprijinul Bucureștiului pentru a „construi Europa aici, acasă”.

Comments (0)
Add Comment