Sute de oameni din toată țara, printre care și persoane refugiate din Ucraina, au fost informați despre cum pot preveni și combate violența în bază de gen, în cadrul unui șir de evenimente care au avut loc în cinci localități din Moldova. Ultimele două s-au desfășurat weekendul trecut la Comrat și Cahul, unde reprezentanții și reprezentantele ONG-urilor regionale, medici, psihologi și juriști au livrat informații privind serviciile disponibile în țară pentru supraviețuitoarele și supraviețuitorii violenței.
„42 de ani, cât am fost căsătorită, am fost supusă violenței psihologice, verbale, înjurăturilor și poreclelor. La un moment dat îmi părea că nu sunt așa cum trebuie să fiu, că ceva nu fac cum trebuie și că eu sunt de vină. Mi-am pierdut încrederea, pentru că mereu mi se spunea că sunt născută ca să fiu roaba lui (a soțului – n.r.). Deși târziu, dar am rupt această relație. În primul rând, m-au ajutat copiii, am două fete. Apoi avocatul m-a sfătuit să merg la psiholog, ceea ce m-a ajutat foarte mult. Acum mă simt liberă, mă simt stăpână pe mine. Vreau să le dau un sfat femeilor care au trecut prin orice formă de violență – nu răbdați, nu tăceți, spuneți, strigați în gura mare, cereți ajutor!”, a declarat Irina Covalenco, locuitoare a orașului Cahul.
„Suntem recunoscători tuturor partenerilor și organizațiilor internaționale care ne ajută cu bani și produse, care organizează evenimente și tabere pentru copii, dar și care ne oferă ajutor juridic și psihologic. Oricât de mult noi, adulții, am încerca să negăm acest lucru, toți avem nevoie de ajutor psihologic în situația în care ne aflăm acum (războiul din Ucraina – n.r.). Eu credeam că voi putea să mă descurc singură, dar mai târziu am înțeles că nu. Am cerut ajutor psihologic, am trecut printr-un proces de recuperare complex atât singură, cât și împreună cu copiii, și sunt recunoscătoare pentru ajutorul primit.”, a menționat Oxana Hîncul, originară din Odesa, care, după declanșarea războiului din Ucraina, a venit la Cahul împreună cu cele două fiice ale sale.
În Republica Moldova există zeci de centre de suport (pentru femei și tineri) și organizații locale publice, non-profit și de sănătate, care oferă ajutor medical, psihosocial și juridic persoanelor care au trecut prin orice formă de violență.
„Este foarte important ca oamenii să fie informați, să își cunoască drepturile și să și le apere. Deși în ultima perioadă statistica este în creștere, acest lucru indică nu doar faptul că au loc mai multe cazuri de violență, dar și faptul că oamenii au început să cunoască cum își pot apăra drepturile și se adresează mai des după ajutor.”, susține Ala Chebac, avocat în cadrul Centrului de Drept al Avocaților.
La evenimente au venit în număr mare familii cu copii, care au participat la un șir de ateliere de creație, experimente științifice și recitaluri muzicale susținute de artiștii Adrian Ursu și Gabriel Nebunu.
„Desigur că eu susțin această campanie împotriva violenței în bază de gen pentru că mi-ar plăcea ca toată lumea să trăiască în pace, ca toți să se înțeleagă, pentru că atunci când se va înțelege om cu om, atunci va fi și pace între țări.”, a subliniat interpretul Gabriel Nebunu.
„Există multe forme de violență, împotriva copiilor, împotriva soțiilor sau a soților, de aceea evenimentul care are loc trebuie să ne facă pe toți mai buni, deoarece bunătatea înseamnă omenie. Fără bunătate nu vom putea exista. Sper să ajungem să nu mai avem violență.”, a declarat primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov.
Alte trei evenimente similare au avut loc anterior în orașele Chișinău, Edineț și Bălți.
Violența în bază de gen pune în pericol siguranța și sănătatea a milioane de persoane din întreaga lume, fiind una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului la nivel mondial. În Republica Moldova, 63% dintre femei s-au confruntat pe parcursul vieții cu un anumit tip de violență din partea soțului sau a partenerului, însă doar 8,4% dintre femeile abuzate au raportat cazurile de agresiune la poliție. Pentru a sensibiliza publicul larg față de gravitatea acestui fenomen, a fost lansată campania de informare „Rupe tăcerea! Suntem alături”, dedicată supraviețuitoarelor și supraviețuitorilor violenței în bază de gen. Aceștia sunt îndemnați să sune la telefonul de încredere pentru femei și fete 0 8008 8008 pentru a primi asistență gratuită și confidențială. În 9 ani de activitate a telefonului de încredere, au fost recepționate aproximativ 18 mii de apeluri și au fost consiliate peste 7.100 de femei afectate de violenţa în familie și violența sexuală.
Campania este implementată de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor (UN Women) în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.