La 1 mai 2022, în Republica Moldova a intrat în vigoare Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul. Documentul a fost ratificat de către Parlament în data de 14 octombrie 2021.
Controversata Convenție de la Istanbul a stârnit un șir de critici din partea societății. Documentul a fost respins de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care a atras atenția asupra unor detalii ascunse din convenție care sunt contrare Constituției și tradițiilor Republicii Moldova și care promovează ideologii care neagă existența sexelor biologice. Opoziția parlamentare precizează că acest document „legitimează perversiunea sexuală” şi „subminează fundamentele morale ale poporului nostru”.
Totodată, Mitropolia Moldovei s-a adresat public către președintele țării, Parlament și Guvern în care și-a exprimat îngrijorarea față de ratificarea Convenției de la Istanbul.
Potrivit informației de pe pagina web oficială a Consiliului Europei, Convenția de la Istanbul NU a fost ratificată de următoarele state: Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Letonia, Lituania, Federația Rusă, Republica Slovacă, Ucraina, Marea Britanie, precum și nici de Uniunea Europeană.
Nu au semnat și nu au ratificat convenția și multe alte state non-membre ale Consiliului Europei: Canada, Japonia, Kazahstan, Mexic, SUA. Iar pe 1 iulie 2021, Turcia a ieşit în mod oficial din Convenţia de la Istanbul și Guvernul turc şi-a explicat decizia de retragere din această convenție susţinând că ”acest tratat subminează valorile familiale şi normalizează homosexualitatea prin apelul său la nediscriminare în funcţie de orientarea sexuală.”