Centrul Național Anticorupție raportează mai multe activități, desfășurate săptămâna trecută pe componenta de combatere a corupției, dar și alte acțiuni din spectrul de atribuții instituționale. Marți, un bărbat din Cantemir a fost reținut într-un dosar de trafic de influență, fiind bănuit că ar fi pretins și primit 1000 de euro pentru organizarea perfectării unui permis auto. Miercuri, dosarul în care un fost șef interimar al Postului vamal Chişinău, învinuit de trafic de influență și corupere activă, a fost transmis în judecată.
Cauza a fost pornită de CNA în anul 2022 și vizează acțiunile învinuitei, manifestate prin pretinderea sistematică de mijloace financiare pentru influențarea unor decizii. Joi, au fost efectuate 4 percheziții pe mai multe adrese din mun. Chişinău şi raioanele de Nord ale țării, în dosarul de însuşire a terenurilor din str. Podgorenilor mun. Chișinău cu suprafața totală de 7,9 ha, în valoare de peste 10 milioane de lei. În urma acestora au fost ridicate obiecte și documente relevante cauzei penale.
Menționăm că la moment, 6 persoane, arestate în dosarele pornite de CNA, sunt plasate în penitenciare. În perioada de referință, ofițerii de urmărire penală au pornit 8 cauze penale și au propus pentru transmitere în judecată 2 cauze penale.
Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a emis ordonanțe de sechestru pe bunuri în valoare de circa 40 de milioane de lei, dintre care 27 de milioane de lei au fost sechestrate în străinătate. Printre acestea se numără 3 încăperi locative și 3 nelocative, o construcție locativă, 5 mijloace de transport, 3 terenuri agricole și numerar, indisponibilizate într-un caz de escrocherie, spălare de bani și trafic de ființe umane. 3,6 milioane de lei au fost preluate în administrare.
Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 19 rapoarte de expertiză și 26 de avize pe marginea unor proiecte de acte normative, săptămâna trecută. De asemenea, au fost finalizate 8 expertize criminalistice, iar în gestiunea direcției specializate se află alte 82 de expertize. În perioada menționată au fost organizate 12 instruiri anticorupție pentru 760 de persoane. CNA notifică inițierea a 3 analize operaționale, eliberarea a 131 de caziere de integritate, recepționarea a 47 de apeluri la linia națională anticorupție și înregistrarea a 1590 de materiale în cancelaria Centrului.