Spătaru acuză guvernarea în contextul Programului Satul European

Astăzi, 22 august, în cadrul unui briefing de presă, președintele ALDE, Arina Spătaru, a venit cu acuzații către guvernarea PAS cu privire la Programul „Satul European”. Aceasta a declarat că „fondurile publice destinate dezvoltării comunităților rurale sunt folosite ca instrument de șantaj politic, subminând astfel transparența decizională și democrația la nivel local”.

În cadrul briefingului a participat și primarul comunei Cazangic, Iurie Ghenea, care a menționat că, după ce a scris proiectul pentru finanțarea celei de-a doua etape a construcției apeductului și canalizării din localitate, „a fost nevoit să solicite sprijinul reprezentanților PAS în teritoriu pentru a obține finanțarea necesară, dar a fost refuzat din motiv că nu a trecut la partidul de guvernare”.

„Am fost martorii unei presiuni politice intense, în care fondurile destinate proiectului „Satul European” au fost folosite pentru a subordona primarii care nu se aliniază PAS”, a declarat Arina Spătaru. 

De asemenea, președinta ALDE a subliniat că „aceste practici nu sunt doar un atac la democrație, ci și o încălcare gravă a demnității umane și a libertății de decizie la nivel local”. 

Astfel, ALDE a venit cu propunerea a cinci soluții pentru a contracara aceste derapaje și pentru a restabili autonomia locală. Acestea sunt:

Descentralizarea fondurilor publice – Distribuirea resurselor financiare în mod transparent, asigurând accesul echitabil pentru toate comunitățile, fără influențe politice.

Autonomie financiară – Localitățile trebuie să aibă control asupra propriilor resurse financiare și să poată accesa direct fonduri internaționale și europene, fără intermediari politici.

Libertatea decizională a primarilor – Primarii trebuie să aibă libertatea de a lua decizii în interesul comunităților lor, fără a fi supuși presiunilor din partea guvernării centrale.

Atragerea de investiții – Simplificarea procedurilor administrative pentru a stimula investițiile în zonele rurale, creând astfel oportunități economice și locuri de muncă.

Reforma administrației publice – Eliminarea structurilor ineficiente la nivel raional și redirecționarea resurselor către dezvoltarea efectivă a comunităților locale.

În încheiere, Arina Spătaru a făcut un apel către cetățenii Republicii Moldova să sprijine eforturile ALDE de a proteja democrația și libertatea decizională la nivel local.

„Trebuie să ne ridicăm împotriva acestor abuzuri și să protejăm dreptul fiecărei comunități la o guvernare transparentă și corectă”, a concluzionat ea.

Comments (0)
Add Comment