Specialiști din Moldova au participat la curs privind sistemul de reglementare nucleară în Atena

În perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2024, capitala elenă – Atena a găzduit un curs pentru specialiștii în reglementarea activităților nucleare și radiologice. Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR), reprezentată de directorul adjunct interimar, Elena Mursa, și șeful serviciului monitorizare, analiză și planificare, Elena Moraru, au participat la „Cursul de formare regională pentru Europa, dedicat Noului Sistem Informațional al Autorității de Reglementare (RAIS+)”, organizat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), cu suportul Comisiei pentru Energie Atomică din Grecia.

Scopul acestui curs este de a ajuta statele membre al AIEA să folosească RAIS+, o platformă modernă care sprijină gestionarea programelor de reglementare, în special a bazei de date a surselor de radiații ionizante (SRI) și a operatorilor cu SRI, conform standardelor internaționale. Participanții au învățat despre instalarea software-ului, migrarea datelor și personalizarea proceselor necesare pentru a asigura o funcționare eficientă a sistemului. Aceste cunoștințe vor fi vitale pentru implementarea cu succes a RAIS+ de către ANRANR în Republica Moldova.

„În mod ideal, RAIS+ ar trebui să asigure managementul proceselor de reglementare – menținerea înregistrării datelor ce țin de sursele de radiații ionizante, managementul  informațiilor și activităților de reglementare. Scopul AIEA este de a pune la dispoziția statelor membre un produs universal de evidență și control a SRI, pentru a facilita schimbul de informații, date și mișcare a materialelor radioactive pentru prevenirea și depistarea traficului ilicit al acestora. Suntem încântați de oportunitatea de a participa la acest curs și de a învăța din experiențele altor state. Implementarea RAIS+ va reprezenta un pas semnificativ în avansarea capacităților noastre de reglementare și în asigurarea unor standarde ridicate de siguranță”, a declarat Elena Mursa.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Comments (0)
Add Comment