SUA, Marea Britanie și Canada acuză Rusia de complot pentru influențarea alegerilor din Moldova

Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au acuzat Rusia de complot pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în octombrie în Republica Moldova, într-o declaraţie comună publicată de Departamentul de Stat. 

otrivit reuters, conform declarației celor trei state, Rusia caută să exacerbeze tensiunile sociale şi să alimenteze percepţiile negative asupra Occidentului şi a actualei echipe a preşedintei pro-occidentale a ţării, Maia Sandu, folosind dezinformare şi propagandă online.

„Facem acest pas pentru a-i avertiza pe partenerii și aliații noștri democratici că actorii ruși desfășoară un complot pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024 din Republica Moldova”, se arată în declarație, potrivit sursei citate. 

Complotul, au spus ei, face parte din încercările mai largi ale Moscovei de a submina alegerile democratice pentru a „asigura rezultate favorabile Kremlinului”.

Amenințarea este deosebit de relevantă în acest an, când sute de milioane de alegători din Europa și America de Nord votează în alegerile naționale, regionale și locale, se arată în declarație.

Ambasada Rusiei la Washington nu a oferit un punct de vedere. 

Premierul moldovean, Dorin Recean, a declarat pe platforma de socializare X că este recunoscător pentru sprijinul celor trei aliați și a promis că „încercările Kremlinului de a submina suveranitatea noastră și de a incita la tulburări nu vor avea succes”.

Rusia, au declarat aliații, susține candidații prezidențiali din Moldova, iar actori pro-Rusia neidentificați „folosesc în mod activ dezinformarea și propaganda online, în aer și pe străzi pentru a-și promova obiectivele”.

În timpul unei vizite a secretarului de stat american Antony Blinken la Chișinău, luna trecută, Sandu a acuzat Kremlinul că folosește grupurile criminale din Găgăuzia pentru a aduce bani din Rusia pentru a finanța acțiuni de destabilizare a țării

Comments (0)
Add Comment