SUA și UE vor oferi 50 de miliarde de dolari Ucrainei

Statele Unite și UE își depășesc diferențele și se apropie de un acord pentru a asigura un împrumut masiv pentru Ucraina, folosind ca garanție activele rusești înghețate în Occident, scrie Politico.

În contextul în care miniștrii de finanțe din cele mai mari șapte economii ale lumii se vor reuni în următoarele două zile în Italia, Washingtonul continuă să facă presiuni pentru a-i convinge pe europenii sceptici să accepte cel mai recent plan american, care ar putea fi în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari. Cifra este mai mică decât cererea ambițioasă inițială a Americii, dar este totuși mult mai mare decât a fost de acord UE și decât a indicat până de curând că ar fi limita sa, transmite democracy.md, cu referire la radiomoldova.md.

Guvernele occidentale s-au gândi și au contestat la modalități alternative de a strânge bani pentru Kiev, pe fondul temerilor că fondurile existente sunt pe sfârșite. Împingerea fără remușcări a Rusiei pentru a cuceri mai mult din teritoriul Ucrainei continuă, în timp ce posibila realegere a lui Donald Trump la Casa Albă în noiembrie ar putea pune capăt sprijinului substanțial al SUA pentru Kiev.

Activele de stat rusești au fost înghețate în Europa imediat după invazia președintelui Vladimir Putin în Ucraina în februarie 2022. De atunci, acestea au fost investite și produc dobânzi. După luni de dezacord, guvernele negociază asupra unui plan de a folosi această dobândă ca pârghie pentru un împrumut, potrivit a șapte oficiali din diferite țări și organisme care au vorbit cu POLITICO sub rezerva anonimatului din cauza naturii confidențiale a discuțiilor.

Niciun acord imediat

Discuțiile vor avea loc în timpul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe ai G7 la Stresa, un oraș de pe malul lacului Maggiore din nordul Italiei, deși oficialii limitează așteptările privind un acord imediat.

Utilizarea activelor înghețate „este o sursă asigurată de finanțare”, a declarat joi reporterilor secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, care de luni de zile face presiuni asupra omologilor săi europeni în această privință. „Este important ca Rusia să înțeleagă că nu vom fi descurajați să sprijinim Ucraina din cauza lipsei de resurse”.

Ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire a declarat miercuri că salută „evoluția poziției americane”, pe care a descris-o ca fiind acum „în conformitate cu dreptul internațional”.

Acest lucru este esențial, deoarece Parisul spusese că ideea inițială a americanilor, de a confisca activele în întregime – care ar fi putut valora aproximativ 250 de miliarde de euro – era riscantă din punct de vedere juridic.

Yellen a declarat că speră că discuțiile de la Stresa ar putea deschide calea pentru un acord formal în timpul unei reuniuni a liderilor G7 de la jumătatea lunii iunie din Puglia, Italia, deși până atunci vor trebui rezolvate probleme tehnice importante.

Dar, cu toate aceste convergențe, un acord este încă departe de a fi încheiat. Oficialii europeni care se opun planului Washingtonului remarcă faptul că majoritatea activelor înghețate sunt deținute pe partea lor de Atlantic, ceea ce înseamnă că orice repercusiune ar afecta mai mult Europa decât SUA. Oficialii subliniază, de asemenea, că 50 de miliarde de dolari reprezintă o estimare generală.

Comments (0)
Add Comment