SUA suspendă ajutorul de 95 de milioane de dolari pentru Georgia

Statele Unite ale Americii suspendă acordarea unui ajutor financiar, în valoare de 95 milioane de dolari, pentru Georgia, informează RBK. Anunțul a fost făcut de secretarul american de stat, Antony Blinken, cu o zi înainte ca controversata „lege a agenților străini” din Georgia să intre în vigoare.

Sursa precizează că în luna mai, Parlamentul de la Tbilisi a adoptat în lectură finală proiectul de lege „privind transparența influenței străine” – numită inițial „legea agenților străini”. Inițiativa legislativă a fost elaborată de partidul de guvernământ „Visul Georgian”, transmite democracy.md cu referire la radiomoldova.md.

Potrivit documentului, organizațiile non-guvernamentale și instituțiile mass-media trebui să se înregistreze ca „urmărind interesele unei puteri străine”, dacă mai mult de 20% din finanțarea lor provine din străinătate.

Președinta Salome Zurabașvili, care se află în opoziție față de „Visul Georgian”, a încercat să aplice veto asupra legii, însă Parlamentul a reușit să-l depășească. Legea va intra în vigoare la 1 august 2024.

Comments (0)
Add Comment