Suedia își suspendă cooperarea cu Georgia

Guvernul Suedie își suspendă cooperarea cu autoritățile din Georgia din cauza suspiciunilor cu privire la legitimitatea rezultatelor alegerilor parlamentare din această țară, care ar fi fost câștigate de „Visul Georgian” – partid pro-rus.

Precizarea a fost făcută de ministrul suedez al Cooperării pentru Dezvoltare și Comreț Exterior, Benjamin Dousa, într-un comentariu scris pentru publicația TT, transmite democracy.md cu referire la newsmaker.md.

Benjamin Dousa a menționat că evoluția situației din Georgia este „foarte alarmantă” de ceva timp, subliniind neregulile înregistrate în timpul alegerilor parlamentare de la sfârșitul săptămânii trecute. Potrivit lui, legitimitatea victoriei partidului „Visul Georgian” în cadrul scrutinului se află sub semnul întrebării.

„Prin urmare, Guvernul întrerupe cooperarea directă între autoritățile suedeze și georgiene, care este încă în curs, inclusiv cu autoritatea fiscală din Georgia”, a spus Benjamin Dousa.

Oficialul suedez a precizat că colaborarea ar putea fi reluată în viitor, dacă Georgia se va apropia din nou de UE.

Ajutorul Suediei pentru Georgia se ridică la circa 18 milioane de dolari anual. În 2024, aproximativ 2,4 milioane de dolari au fost realocate societății civile din țară.

Alegerile parlamentare din Georgia au avut loc în data de 26 octombrie. Rezultatele prezentate de Comisia Electorală Centrală a țării arată că alegerile au fost câștigate, din nou, de partidul „Visul Georgian”, care ar fi acumulat 53,93% din sufragii. În Parlament au mai acces patru formațiuni pro-occidentale de opoziție – „Coaliția pentru schimbare”, „Unitate – Mișcarea Națională”, „Georgia Puternică” și „Pentru Georgia”, care au obținut, cumulativ, 38,23% din voturi.

Cele patru formațiuni politice, alături de președinta Georgiei, Salome Zurabașvili, nu recunosc rezultatele scrutinului, acuzând „Visul Georgian” că l-ar fi furat. În seara de 28 octombrie, Salome Zurabașvili și mii de georgieni au protestat față de rezultatele scrutinului în capitala țării, Tbilisi.

Între timp, autoritățile SUA și UE au cerut o anchetă pentru a investiga încălcările comise în timpul alegerilor parlamentare din Georgia. 

***

Precizăm că relațiile Georgiei cu Occidentul au început să se deterioreze după ce, în mai 2024, Parlamentul de la Tbilisi a adoptat așa-numita „lege privind transparența influenței străine”, care obligă instituțiile să se înregistreze ca „agenți străini” dacă primesc peste 20% din finanțare din străinătate. Legea, care a fost elaborată de „Visul Georgian”, este asemănătoarea cu cea care este în vigoare în Rusia.

UE a oprit procesul de aderare al Georgiei la blocul comunitar și a înghețat fonduri de 30 milioane de euro pentru Ministerul Apărării de la Tibilisi, iar SUA a suspendat un ajutor în valoare de 95 milioane de dolari.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Comments (0)
Add Comment