Cei doi furnizori principali de energie electrică de pe piața reglementată din Republica Moldova – FEE Nord și Premier Energy – au depus cereri la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru aprobarea unor tarife mai mici la energia electrică pentru a doua jumătate a anului 2025.
Premier Energy, care deservește centrul, sudul țării și municipiul Chișinău, estimează reduceri de aproximativ 4-5%. Astfel, consumatorii casnici ar putea achita 3,93 lei/kWh, în loc de 4,10 lei, cât este în prezent, ieftinirea fiind de 17 bani.
Tarifele propus de Premier Energy:
- 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (cu 5,6% mai puțin);
- 309,54 bani/kWh la ieșirea din rețelele de transport (cu 5,05% mai puțin);
- 312,49 bani/kWh pentru consumatorii conectați la rețele de înaltă tensiune (cu 5,02% mai puțin);
– 333,83 bani/kWh pentru cei conectați la rețele de medie tensiune (cu 4,9% mai puțin);
– 393,76 bani/kWh pentru cei conectați la rețele de joasă tensiune (cu 4% mai puțin).
Totuși, Premier Energy atrage atenția că estimările privind prețurile de achiziție ale energiei ar putea fi inexacte din cauza lipsei de informații clare privind sursele de import ale Energocom. Furnizorul acuză subestimarea prețurilor de pe bursele OPCOM și BRM din România, în contextul evoluțiilor geopolitice și al politicilor guvernamentale în schimbare. Potrivit companiei, prețurile de achiziție au crescut deja semnificativ în perioada noiembrie 2024 – mai 2025 și includ costuri adiționale de 5 EUR/MWh, ceea ce influențează direct tariful final.
FEE Nord propune reduceri de până la 10%
Furnizorul de stat FEE Nord, care deservește zona de nord a țării, solicită scăderi tarifare de până la 10%, adică o micșorare a pentru consumatorii casnici de la 4,68 lei/kWh până la 4,22 lei (scădere de 46 de bani).
FEE Nord propune următoarele tarife:
– 264 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (cu 14,7% mai puțin);
– 289 bani/kWh la ieșirea din rețelele de transport (cu 13,5% mai puțin);
– 318 bani/kWh pentru consumatorii conectați la rețelele de medie tensiune (cu 12,6% mai puțin);
– 422 bani/kWh pentru consumatorii conectați la rețelele de joasă tensiune (cu 9,8% mai puțin).
De la 3 ianuarie 2025, tariful la energia electrică în Republica Moldova a crescut cu 65-75%. Consumatorii care beneficiază de serviciile Premier Energy achită 4,1 lei per kWh, în timp ce pentru cei deserviți de FEE Nord, prețul este de 4,68 lei per kWh. Acum o lună, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că în următoarele luni, prețurile la energia electrică și gazele naturale nu se vor schimba.
Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!