Toamna se numără bobocii: Agricultorii spun că lipsa acțiunilor prompte ale statului în agricultură va fi resimțită când vom culege roada

În toamnă, Republica Moldova se va pomeni cu o situație excepțională în agricultură, dacă autoritățile nu vor interveni acum de urgență pentru a ajuta sectorul. Declarația a fost făcută de vicepreședintele Asociației republicane a producătorilor agricoli Uniagroprotect, Iurie Malanciuc, în cadrul unei emisiuni la NTV Moldova.
Reprezentantul fermierilor a declarat că pe zi ce trece situația în agricultură se agravează. Criza gazelor, majorarea prețurilor la carburanți, criza îngrășămintelor minerale și costurile prea mari, stoparea exportului în Federația Rusă, toate creează o situație incertă și descurajatoare pentru agricultori în perioada când se pun bazele roadei pe care urmează să o culegem în toamnă.
”Încet-încet se creează o situație excepțională în agricultură. Producătorii agricoli sunt stresați, ei nu știu ce să facă mâine, în ce să investească, creditele sunt mari. Nu știm cum va fi primăvara, ce roadă vom avea. Sunt un șir de probleme pe care noi, în primul rând Ministerul Agriculturii, trebuie să le gestionăm. Trebuie să fie la nivel de Guvern, ministrul Infrastructurii, al Agriculturii, al Economiei, care să dea propuneri la Parlament care imediat să fie adoptate și să fie alături de ramura aceasta, fiindcă problemele vin cu carul”, a spus Malanciuc.
Secretarul general al MAIA, Anatolie Fala, a declarat că ministerul cunoaște foarte bine problemele din sector. Funcționarul a declarat că deja au fost identificate și unele soluții, printre care vânzarea merelor moldovenești în marile lanțuri de magazine din România. Fala a menționat că a fost creată o celulă de criză din care fac parte reprezentanții MAIA, MIDR, ME, MAEIE care va gestiona criza din sector.
”Vreau să adresez un mesaj agricultorilor. Noi ne facem lecțiile pentru acasă. Noi cunoaștem situația, cunoaștem și prețurile care sunt și probleme de piață în Federația Rusă. Toți cunoaștem că este acest război în Ucraina, prin care noi tradițional exportam în Rusia și Belarus. Da, avem probleme. La moment avem stocate în jur de 120 de mii de tone de mere și cantitatea lor poate este și mai mare. (…) Cunoaștem situația și am propus și unele soluții”, a declarat Fala.

Comments (0)
Add Comment