Trei magistrați din Chișinău, trimiși în judecată pentru trafic de influență

Doi judecători de la Judecătoria Chișinău și un magistrat de la Curtea de Apel Chișinău au fost deferiți justiției pentru trafic de influență.

Jurnaliștii de la Anticoruptie.md scriu că ar fi vorba despre Garri Bivol, magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, soția acestuia, Valentina Garabagiu, judecătoare la sediul Buiucani, și Mihail Diaconu, judecător la Curtea de Apel Chișinău. Dosarul a fost inițiat în 2023, iar inculpații pledează nevinovați, contestând decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care a aprobat urmărirea penală.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat personal că instituția pe care o conduce, criticată în ultima vreme de conducerea țării, a trimis în judecată dosarul.

Conform probelor administrate de către procurori, cei trei judecători ar fi acționat în baza unor înțelegeri prealabile, pentru influențarea și obținerea unor soluții favorabile în cadrul unor cauze penale aflate pe rolul instanțelor de judecată, în următoarele circumstanțe.

Episod 1: Cei doi inculpați soț și soție, ambii judecători din cadrul Judecătoriei Chișinău și un alt judecător de la Curtea de Apel Chișinău, au acționat împreună în perioada septembrie-noiembrie 2023, cu intenția de a influența judecătorii Curții de Apel Chișinău, să aplice o măsură preventivă mai blândă în privința unei persoane arestate preventiv, în schimbul sumei de 3.000 euro.

Episod 2: Cei doi soți judecători inculpați în prezenta cauză, în perioada mai-iunie 2023, au încercat prin intermediul unei alte persoane, să influențeze activitatea unor funcționari publici din cadrul Agenției Servicii Publice, pentru a facilita obținerea unui permis de conducere, prin încălcarea prevederilor legale, în schimbul sumei negociate de 800 euro.

Episod 3: Judecătoarea inculpată, la data de 29 mai 2023, a susținut față de aceeași persoană menționată mai sus, că are influență asupra magistraților Curții de Apel Chișinău și îi poate determina să adopte o soluție favorabilă unei persoane condamnate, pe marginea recursurilor declarate împotriva unei hotărâri judecătorești. Pentru această pretinsă influență judecătoarea a cerut bani, fără a specifica o sumă exactă.

Inculpații nu și-au recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

În data de 11 noiembrie, Curtea Supremă de Justiție a constatat drept inadmisibilă cererea magistratului suspendat Garri Bivol împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce a încuviințat urmărirea sa penală. Motivul – pe rolul instanței supreme este o altă cerere trasă la indigo, cu aceleași cerințe și același pârât.

Magistratul s-a adresat instanței în decembrie 2023. Acesta a solicitat anularea hotărârii CSM din 14 noiembrie 2023, prin care s-a încuviințat eliberarea acordului pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința sa. Sesizarea a fost depusă de procurorul general Ion Munteanu.

Completul CSJ a constatat că pe rol este o altă acțiune, cu aceleași cerințe.

„Completul de judecată menționează că prezenta acțiune în contencios administrativ nu întrunește condițiile pentru a fi declarată admisibilă, or, este în afara oricărui dubiu că, pe rolul Curţii Supreme de Justiție, se află o altă acțiune în contencios administrativ, depusă cu respectarea art. 211 din Codul administrativ, care vizează aceleași părți Garri Bivol și Consiliul Superior al Magistraturii, au același obiect – anularea hotărârii nr. 527/33 din 14 noiembrie 2023 a Consiliului Superior al Magistraturii, acțiunile fiind depuse pe aceleași temeiuri de drept. 23. Din considerentele expuse raportate la prevederile legale citate mai sus, Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție concluzionează că, acțiunea înaintată de Garri Bivol nu răspunde exigențelor de admisibilitate, motiv din care urmează a fi declarată inadmisibilă în temeiul art. 207 alin. (2) lit. c) din Codul administrative”, se arată în hotărârea CSJ.

Pe 7 iunie curent, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a obligat statul să-i achite lui Garri Bivol un prejudiciu moral de 750.000 de lei. Judecătorul nu doar că a fost scos de sub urmărire penală în Dosarul Laundromat, în partea ce vizează complicitatea la spălarea banilor în care a adjudecat recuperarea daunelor morale, dar și a fost achitat în privința învinuirilor de pronunțare cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii. Achitarea judecătorului „din motiv că fapta inculpatului nu întruneşte elementele infracţiunii” a fost luată la aproximativ șapte ani din momentul în care dosarul a ajuns în instanță.

Procesul despăgubirilor se află momentan pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău, după ce hotărârea primei instanțe a fost contestată. Pe 26 septembrie, instanța a restituit apelul Procuraturii Generale pentru a fi completat, iar prima ședință a fost stabilită pentru 18 martie 2025.

Bivol era acuzat că ar fi legalizat „cu ochii închiși” 640 de milioane de dolari, prin intermediului unui cetățean al Republicii Moldova, Vasile Radu, indicat ca fiind locuitor al suburbiei Codru, într-un apartament de pe str. Costiujeni. Jurnaliștii Anticoruptie.md au mers în acel bloc, iar locatarii au spus că nu cunosc nicio persoană cu acest nume. L-au găsit pe Vasile pe rețelele de socializare. Bărbatul a răspuns speriat că „el deja s-a clarificat cu această istorie și nu mai vrea să discute cu nimeni despre cele întâmplate”. Pozele postate de bărbat pe pagina sa de socializare indicau asupra faptului că Vasile ducea o viață modestă.

Centrul de Investigații Jurnalistice a deconspirat într-o anchetă circumstanțele în care judecătorii au eliberat ordonanțele de încasare a datoriilor. Jurnaliștii au descoperit că judecătorii emiteau ordonanțe în baza unor xerocopii ale actelor, eliberate de autorități din străinătate, fără însă a fi autentificate.

Curtea Supremă de Justiție a respins, pe 7 iunie, și cererea magistratei Valentina Garabagiu privind suspendarea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost oprită să își exercite activitatea de judecător până la adoptarea unei hotărâri definitive în cazul în care este cercetată pentru trafic de influență.

În viziunea reclamantei, este absolut neclar cum a ajuns Consiliul Superior al Magistraturii la această soluție deoarece, audiind înregistrările audio, a constatat că chestiunea suspendării sale din funcție nici nu a fost pusă în ședință şi nici nu a fost supusă dezbaterii.

Înainte să adopte o soluție de suspendare din funcție, în ședință, în opinia judecătoarei, membrii Consiliului Superior al Magistraturii urmau să pună în dezbatere subiectul respectiv, să-şi exprime părerile „pro” sau „contra”, fapt care a lipsit cu desăvârșire.

Valentina Gabaragiu este cunoscută pentru faptul că a declarat abținere de la judecarea dosarului fostului premier Vlad Filat, în care acesta era învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Carabagiu a avut o opinie separată la examinarea cererii de abținere de la examinarea unui litigiu dintre fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și oligarhul Veaceslav Platon. Magistrata Ana Cucerescu a vrut atunci să se abțină de la judecarea cauzei pe motiv că este intimidată de două judecătoare din completul de judecată. Cererea magistratei Ana Cucerescu a fost respinsă de către un alt complet de judecată.

În timpul şedinţei, a avut loc un schimb de replici între Morari şi Garabagiu. Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie a spus că Valentina Garabagiu este soţia judecătorului Garri Bivol, cercetat penal la acea vreme în dosarul Laundromatului. Magistrata l-a apostrofat pe Morari să nu invoce relaţiile ei de familie şi, chiar dacă este fost procuror, nu se află pe poziţia de a face astfel de declaraţii.

În 2023, Autoritatea Națională de Integritate a efectuat un control al averii judecătoarei în cadrul Judecătoriei Chișinău, Valentina Garabagiu, însă nu a constatat o diferență substanțială între veniturile declarate și averea dobândită.

Mihail Diaconu a încercat, în martie 2017, să acceadă la funcția de judecător în instanța superioară, însă nu a reușit. În schimb, un an mai târziu, în aprilie 2018, acesta a fost promovat la Curtea de Apel Chișinău. Diaconu a lucrat la fosta Judecătorie a sectorului Buiucani din 2004. În 2014 a devenit judecător de instrucție la aceeași instanță, iar la sfârșitul anului 2016 a fost desemnat să exercite atribuţiile judecătorului de instrucţie la noua Judecătorie Chișinău, sediul Buiucani. 

În aprilie 2009, Diaconu a judecat mai mulți tineri în incinta Comisariatului General de Poliţie, admițând toate cele nouă demersuri înaintate de procuror privind aplicarea arestului preventiv în cazul persoanelor reţinute. Spre deosebire de alţi magistraţi implicaţi în judecarea participanţilor la protestele din aprilie 2009, Diaconu şi-a păstrat funcţia.

Diaconu este unul dintre magistrații care au examinat cauzele privind arestarea celor 15 magistrați vizați în dosarul „Spălătoria rusească”, precum și în cazul prelungirii cu 30 de zile a mandatului de arestare emis pe numele lui Veaceslav Platon în septembrie 2016.

sursa

judecatori
Comments (0)
Add Comment