UE oferă 1,5 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii din Cahul și Ungheni

Un centru tehnologic pentru inovare și producție va fi construit la Sculeni, un hub industrial va fi renovat la Ungheni, la Cahul va fi construită o piață agroalimentară regională, iar centrul local de dezvoltare a afacerilor din satul Crihana Veche va beneficia de lucrări de amenajare și de îmbunătățire a accesului rutier.

Proiectele vor fi realizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene care oferă 1,5 milioane de euro pentru crearea și modernizarea infrastructurii menite să atragă investiții în regiunile Cahul și Ungheni.

Cele patru proiecte vor beneficia de sume cuprinse între 200 000 și 550 000 de euro prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.

„Astăzi, sărbătorim încă o etapă importantă în parcursul programului – acordarea a patru certificate, în valoare totală de 1,5 milioane de euro. Proiectele selectate pentru a fi finanțate de UE vor spori și mai mult dezvoltarea regiunilor Cahul și Ungheni și vor îmbunătăți viața cetățenilor prin acces la servicii calitative, infrastructură modernă și mai multe locuri de muncă”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova în timpul ceremoniei de înmânare a certificatelor de suport financiar, desfășurată pe 24 ianuarie curent, citat de PNUD Moldova.

Primarul de Cahul, Nicolae Dandiș, a anunțat că noua piață agroalimentară, pentru care UE a oferit 550 000 de euro, va fi amenajată pe str. Dunării 6: „Mulțumim Uniunii Europene și PNUD Moldova. Felicitări tuturor cahulenilor!”.

Inițiativele au fost selectate printr-o competiție deschisă și urmăresc să contribuie la mobilizarea de noi investiții, sprijinirea start-up-urilor, crearea de locuri de muncă și promovarea tehnologiilor inovatoare prin atragerea de afaceri competitive la nivel local. Aceasta depinde de existența unei infrastructuri publice viabile precum accesul la sistemele de alimentare cu apă, canalizare, electricitate, gaze naturale, rețele rutiere etc.

„Centrul Tehnologic pentru Inovare și Producere pe care îl vom înființa va fi specializat în producția de microelectronice exclusiv pe bază de surse regenerabile de energie. Așadar, punem Sculeni pe harta comunităților cu potențial de creștere. Sperăm, cât mai mulți localnici să obțină locuri de muncă în acest nou Centru și de asemenea muncitori cu înaltă calificare vor face naveta la Sculeni, care va avea doar câștiguri de luat”, a declarat Olga Oncea, Directoarea Administrativă a companiei care își propune să creeze Centrul.

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019 – 2024) are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

 

Comments (0)
Add Comment