UNHCR și Ministerul Culturii al Republicii Moldova Comemorează Ziua Mondială a Refugiatului

Pe 20 iunie 2023, Ministerul Culturii al Republicii Moldova și UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați au organizat un eveniment de comemorare a Zilei Mondiale a Refugiatului, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Tematica de anul acesta a Zilei Mondiale a Refugiatului – „Speranța departe de casă: o lume în care refugiații sunt întotdeauna incluși” – este deosebit de relevantă în contextul puternicului exemplu de incluziune a refugiaților pe care îl oferă Republica Moldova.

Organizația Națiunilor Unite a desemnat data de 20 iunie ca fiind Ziua Internațională a Refugiatului  pentru a recunoaște curajul și puterea oamenilor care au fost nevoiți să fugă din  țara lor de origine pentru a scăpa de  conflicte, persecuție sau alte încălcări ale drepturilor omului. Această zi reprezintă o ocazie de a dezvolta empatie și înțelegere față de situația dificilă prin care trec refugiații și de a exprima recunoștință țărilor gazdă, precum este Republica Moldova.

„Este și o zi în care trebuie să recunoaștem o realitate dureroasă: trăim într-o lume în care există 35 de milioane de refugiați. O lume care luptă să rezolve conflictele, persecuțiile și violența care îi forțează pe atât de mulți oameni să-și părăsească casele”, a declarat Francesca Bonelli, reprezentanta UNHCR. „Este totuși o oportunitate de a ne reaminti că lucrând împreună este singurul mod de a transforma această realitate dureroasă în ceva ce asigură un viitor mai bun pentru toți, indiferent de proveniența lor.”

Anul acesta, tematica comemorării Zilei Mondiale a Refugiatului este în concordanță cu marcarea de către Guvern a Anului Culturii Ucrainene în Republica Moldova. „Ziua Mondială a Refugiaților este o ocazie de a arăta solidaritatea față de refugiați, de a recunoaște importanța și contribuțiile lor la societate, dar și de a ne asigura că drepturile și demnitatea lor sunt protejate.”, a declarat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.  „Trebuie să recunoaștem că, refugiații, odată ce li se oferă sprijinul și oportunitățile necesare, au potențialul de a aduce contribuții semnificative comunităților gazdă, de a îmbogăți societățile în care își caută adăpost. Ca națiune ne-am demonstrat în mod constant angajamentul de a oferi protecție și asistență celor aflați la nevoie. Eforturile noastre de a oferi refugiu, relocare și oportunități de integrare persoanelor strămutate sunt o dovadă a valorilor noastre de compasiune, empatie și incluziune.”.

Evenimentul a inclus o interpretare a Orchestrei Naționale de Tineret din Republica Moldova, cu prestații speciale ale susținătorului de rang înalt al UNHCR, Valentina Nafornița, și a saxofonistului Igor Znatokov, din Ucraina.

UNHCR, în parteneriat cu Guvernul, autoritățile locale, partenerii Națiunilor Unite, societatea civilă și alte inițiative comunitare, au organizat, în același timp, o serie de evenimente dedicate Zilei Mondiale a Refugiaților în această săptămână în Chișinău, Bălți, Căușeni și Edineț.

Pe 17 iunie, UNHCR în parteneriat cu peste 40 de organizații guvernamentale, agenții ale Națiunilor Unite, organizații umanitare și alte organizații internaționale și locale au găzduit evenimentul „O zi în parc” în Chișinău, unde au avut loc activități educative și recreative pentru familii de refugiați și moldoveni pe durata întregii zile, inclusiv prestații muzicale ale moldovenilor și refugiaților din întreaga lume.

De asemenea, pe 20 iunie 2023, UNHCR, autoritățile locale și organizațiile partenere Centrul de Caritate pentru Refugiați și Congresul Național al Ucrainenilor în Moldova au organizat o zi pentru familii la liceul „Vasyl Sukhomlynsky” în Edineț. „Simt compasiune pentru oamenii care sunt forțați să-și părăsească țara de origine din cauza războiului”, a declarat Președinta Maia Sandu, care s-a alăturat evenimentului. „Fiți siguri că nu vom economisi niciun efort pentru a crea un mediu sigur și primitor pentru refugiații care rămân în țară.”

Oamenii și Guvernul Republicii Moldova au fost lăudați la nivel mondial pentru solidaritatea remarcabilă pe care au manifestat-o față de refugiații din Ucraina. În luna martie a acestui an, Guvernul Republicii Moldova a activat un regim de protecție temporară pentru refugiații din Ucraina și familiile acestora. Protecția temporară reprezintă un pas important în direcția incluziunii refugiaților în Republica Moldova, oferindu-le un acces mai stabil la statutul legal, drepturi și servicii precum asistența medicală.

Invazia deplină a Ucrainei de către Rusia a provocat aproape 849.000 de sosiri în Republica Moldova începând cu data de 24 februarie 2022. Aproape 104.000 de refugiați din Ucraina au ales să rămână în Republica Moldova, majoritatea fiind femei, copii și persoane în vârstă.

Comments (0)
Add Comment