Ursula von der Leyen: „În următorii 3 ani vom investi 1,8 miliarde de euro în economia RM”

Președinta Maia Sandu și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită oficială la Chișinău, susțin un briefing. Vizita președintei Comisiei Europene subliniază relația tot mai apropiată între Chișinău și Bruxelles, a anunțat Președinția.

„Pentru noi Uniunea Europeană nu este doar un partener economic, ci o adevărată familie a păcii și a securității, iar noi lucrăm neobosit pentru a face parte din această familie”, a menționat în discursul său președinta R. Moldova.

Maia Sandu a reiterat că apropierea de UE înseamnă beneficii concrete pentru cetățenii RM. Sprijinul UE prin eliminarea taxelor vamale pentru șapte produse agricole din Moldova ne-a permis anul trecut să devenim principalul exportator de prune pe piața UE. Peste 65 % din produsele moldovenești ajung astăzi în Europa demonstrâd unde este interesul economic al țării noastre, a spus președintele.

La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 1,8 miliarde de euro care va fi oferit RM în următorii trei ani.

„Cunosc că aveți un plan economic foarte ambițios și UE va spijini acest plan. Sprijinul nostru are trei obiective: vom investi 1,8 miliarde euro în economia R. Moldova în următorii trei ani și vom concentra aceste investiții în domenii economice care vor genera creșteri economice și servicii publice. Vom construi două spitale noi, la Bălți și la Cahul. Vom invesi în drumuri cum ar fi Chișinău-Iași- Odesa, vom investi poduri peste Prut și în rețeua energetică care vă va conecta la rețeaua europeană”, a spus șefa executivului european.

Totodată, Ursula von der Leyen a menționat că UE va continua să sprijine implementarea reformelor din RM și modernizarea economiei.

„Eu cred că Moldova va rămâne la fel de puternică și rezilientă. UE va continua să sprijine ferm RM și să suțină economia pe calea creșterii și a prosperității”, a mai spus președinta Comisiei Europene.

Declarațiile de presă pot fi urmărite în direct mai jos.

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 10 octombrie, Planul de creștere pentru Republica Moldova, în valoare de 1,8 miliarde de euro, susținut de un Mecanism de reformă și creștere pentru perioada 2025-2027.

Acest plan, care este cel mai mare pachet de sprijin financiar din partea UE de care a beneficiat Republica Moldova de la obținerea independenței, va stimula economia și o va aduce mai aproape de aderarea la UE prin accelerarea reformelor și va oferi o asistență financiară semnificativă.

Planul de creștere pentru Republica Moldova se bazează pe trei piloni, care vizează:

1. Creșterea asistenței financiare în următorii trei ani, prin intermediul unui Mecanism specific de reformă și creștere pentru Republica Moldova. Ținând cont de viitoarea agendă de reforme și de nevoile prioritare în materie de investiții discutate cu Republica Moldova, mecanismul ar putea sprijini:

  • construirea de drumuri, poduri și infrastructuri feroviare noi, cum ar fi șoseaua de centură a orașului Chișinău, autostrada Odesa-Chișinău-Iași și podurile de peste râul Prut 
  • securitatea energetică, prin finalizarea unei noi linii electrice și începerea lucrărilor la alte două, pentru a conecta Republica Moldova la rețeaua de energie electrică a UE
  • subvențiile pentru energie
  • asistența medicală, începând construcția a două noi spitale bine dotate în Cahul și Bălți
  • integrarea Republicii Moldova în zona UE de roaming la tarife naționale și facilitarea accesului la internet în bandă largă în zonele izolate ale țării
  • îmbunătățirea accesului la finanțare și sprijin pentru 25 000 de întreprinderi, inclusiv pentru micile întreprinderi familiale.

2. Consolidarea accesului la piața unică a UE. Planul de creștere pentru Republica Moldova propune măsuri imediate pe care această țară le poate lua pentru a beneficia de avantajele pieței unice în cinci domenii-cheie, de îndată ce îndeplinește standardele necesare:

  1. libera circulație a mărfurilor și integrarea în lanțurile de aprovizionare
  2. facilitarea conexiunilor comerciale și de transport
  3. integrarea pe piața energetică a UE și decarbonizarea
  4. integrarea pe piața digitală

3. Sprijinirea reformelor socioeconomice și de importanță fundamentală ale Republicii Moldova. Republica Moldova realizează reforme pentru dezvoltarea sa socioeconomică, pe baza principalelor motoare ale creșterii economice: competitivitatea economică; reziliența economică, inclusiv în ceea ce privește infrastructura și energia; capitalul social; guvernanța economică; tranziția verde. Aceste reforme vor atrage investiții străine, vor îmbunătăți mediul de afaceri, vor sprijini întreprinderile mici și mijlocii, vor îmbunătăți competențele și calificările, vor consolida comerțul și exporturile, stimulând astfel creșterea economică și reducând decalajul economic față de UE. Plățile vor fi efectuate după realizarea reformelor convenite în prealabil.

Precizăm că vizita șefei executivului european are loc cu 10 zile înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale. Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen vizitează într-un gest de sprijin înaintea alegerilor prezidențiale din și a referendumului pentru UE, a transmis Reuters.

Miercuri, 9 octombrie, deputații parlamentului European au adoptat o rezoluție prin care au transmis un avertisment împotriva încercărilor constante ale Rusiei de a deraia traiectoria europeană a Republicii Moldova.

Rezoluția a fost adoptată cu 508 voturi pentru, 53 împotrivă și 104 abțineri și a condamnat tentativele de ingerință și operațiunile hibride ale Rusiei, ce au devenit mai agresive în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului.

Europdeputații au scos în evidență roluloligarhilor moldoveni și a grupului de presă Russia Today, companie finanțată de statul rus, în desfășurarea unor scheme de fraudare a voturilor, acțiuni cibernetice și război informațional. Ei au solicitat statelor membre să se asigure că Republica Moldova beneficiază de toată asistența necesară pentru consolidarea instituțiilor, astfel încât să facem față amenințărilor hibride.

Comments (0)
Add Comment