USAID oferă suplimentar R. Moldova 42 de milioane de dolari pentru consolidarea sistemului energetic

Circa 60 de milioane de dolari vor fi investite de USAID, pe parcursul următorilor patru ani, prin intermediul Proiectului „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (Moldova Energy Security Activity – MESA) pentru a sprijini consolidarea sistemului energetic din Republica Moldova și reorientarea acestuia spre un sistem independent, durabil și curat.

Investițiile suplimentare în valoare de 42 de milioane de dolari, alocate de USAID, combinate cu alte 17 milioane anunțate în martie 2022, au scopul de a sprijini sectorul energetic în fața provocărilor din această iarnă, precum și de a debloca potențialul energetic al țării prin achiziționarea de soluții tehnologice și de echipamente – drone de inspectare a liniilor de transmisie, generatoare electrice pentru spitale și organizații prestatoare de servicii publice, sisteme de stocare a energiei.

„Această finanțare suplimentară, prin proiectul USAID „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (MESA), va sprijini sectorul energetic să abordeze provocările actuale și să faciliteze dezvoltarea unui viitor energetic curat și sigur. (…) Moldova se confruntă cu provocări energetice serioase din cauza a 31 de ani de dependență de gazul din Rusia. Pentru a contracara această provocare, Statele Unite și Guvernul Republicii Moldova lucrează în parteneriat pentru o viziune comună: să rezolve criza energetică imediată cu care se confruntă moldovenii astăzi, să creeze o securitate energetică durabilă, bazată pe surse diversificate și să asigure tranziția către un viitor cu energie curată”, a declarat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

„Sistemul energetic, cu siguranță, nu mai este cum a fost. Sunt absolut sigur că Moldova nu va mai repeta greșelile care au fost făcute în ultimii 30 de ani, de a nu investi suficient și a nu reforma sistemul suficient. Sunt tare optimist că încă într-un an de zile și noi o să fim printre lideri, cel puțin în comunitatea energetică care a implementat standarde europene și internaționale, pe piețele energetice. Proiectele de infrastructură se mișcă cu o viteză mai bună și avem un plan strategic în acest sens. Țara noastră, copiii mei, niciodată nu o să mai fie dependenți de o singură sursă”, a declarat viceprim-ministrul Andrei Spînu.

La fel, prin intermediul Proiectului „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (Moldova Energy Security Activity – MESA), organizațiile cheie din sectorul energetic, inclusiv Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Moldelectrica, ANRE, Energocom, etc., vor beneficia de asistență tehnică continuă și robustă, pentru armonizarea cadrului legal și de reglementare la standardele europene, dar și pentru avansarea integrării la sistemul energetic european.

„Aceste 42 de milioane de dolari suplimentare au consolidat în continuare parteneriatul și acest lucru este în special valabil pentru sectorul energetic, toate parteneriate fiind absolut critice pentru a asigura o viziune comună a unui sector energetic curat, sigur, pentru a oferi energie pe care cetățenii Republicii Moldova să și-o poată permite”, a declarat șeful misiunii USAID în Republica Moldova, Scott Hocklander.

„Investiția suplimentară anunțată astăzi deja este pusă în aplicare, echipa pe care o conduc deja elaborează soluții și deschide noi oportunități pentru un sector energetic mai curat, mai sustenabil, mai sigur. Lucrăm cot la cot alături de parteneri pentru a permite dezvoltarea potențialului energetic al Republicii Moldova. Alături de USAID și alți parteneri, contribuim la consolidarea și diversificarea sistemului energetic al Republicii Moldova”, a declarat directorul Proiectului USAID „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (MESA), Armen Arzumanyan.

DESPRE MESA:

Proiectul „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (Moldova Energy Security Activity – MESA) este un proiect cu o durată de patru ani, prin intermediul căruia USAID va investi cel puțin 60 de milioane de dolari în consolidarea și diversificarea sectorului energetic al țării, astfel îmbunătățind securitatea energetică pe termen lung și fortificând suveranitatea Republicii Moldova.

Comments (0)
Add Comment