Vasile Tarlev, fostul premier al Moldovei, despre discuțiile sale cu liderul de la Kremlin

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, a abordat în cadrul emisiunii „CANDIDAT” principalele provocări cu care se confruntă țara, subliniind îngrijorările cetățenilor legate de atitudinea autorităților centrale, exercițiile militare frecvente și mobilizarea rezerviștilor. Tarlev a declarat că „această problemă există în toate localitățile țării și îi deranjează pe oameni”, accentuând că „niciodată în istoria contemporană a Moldovei nu a fost o mobilizare a rezerviștilor de o asemenea amploare ca în acest an”.

El a evidențiat că fiecare familie dorește să aibă pe cei dragi acasă și că „oamenii sunt foarte nemulțumiți și îngrijorați” de situația actuală, adăugând că mesajul autorităților privind pacea și lipsa problemelor nu este perceput ca fiind credibil.

„Oamenii sunt educați și informați. Ei știu că, dacă o țară cumpără armament, este pentru că se pregătește de război”, a explicat Tarlev.

În viziunea sa politică, politicianul pledează pentru o „Moldovă suverană, independentă, cu integritate teritorială și neutralitate militară”.

El a reiterat că Moldova nu ar trebui să adere la niciun bloc militar, fie din Est sau din Vest, menționând că „avem prea multe probleme interne, inclusiv conflictul înghețat din Transnistria și recentele tensiuni cu Găgăuzia”.

Fostul premier consideră că armata trebuie să existe și să fie bine instruită, dar nu ar trebui să participe la exerciții militare externe.

„Ideal ar fi ca armata să fie profesionistă. Totuși, în această perioadă, cred că trebuie să fie mixtă, adică atât profesionistă, cât și cu serviciu militar în termen”, a subliniat el. Fostul premier a adăugat că „serviciul militar este o datorie pentru fiecare cetățean”, având în vedere propria sa experiență în armată.

Vasile Tarlev a făcut referire și la experiențele sale internaționale, menționând că a avut contacte cu lideri din multe țări, inclusiv cu președintele american George W. Bush și cu președintele rus Vladimir Putin.

„Am avut două întâlniri cu Vladimir Putin și am avut o impresie bună despre el. Deși poate nu ne place nouă, rușii au avut succes cu Putin ca lider”, a menționat acesta.

În concluzie, Tarlev a făcut un apel la o politică externă „inteligentă și pragmatică”, axată pe interesele naționale. „Moldova trebuie să adopte o politică flexibilă, diplomatică și principială. Numai așa vom avea de câștigat”, a conchis acesta.

vasile tarlev
Comments (0)
Add Comment