La reuniunea de pe 14 și 15 decembrie a Consiliului European, R. Moldova nu va primi acordul de începere a negocierilor de aderare la UE, ci o amânare până în martie 2024.
Cel puțin așa susține liderul PLDM, Vlad Filat, care a declarat în cadrul unui filmulț video că acest verdict va reprezenta un eșec pe care actuala guvernarea trebuie să și-l asume.
„Evoluțiile din ultima perioadă din spațiul european, dar și evoluțiile din spațiul intern fac din ce în ce mai previzibil rezultatul Consiliului European de iarnă. Astfel, pentru R. Moldova răspunsul nu va fi unul de începere a negocierilor de aderare, ci o amânare până în luna martie a anului viitor. Motivele acestei amânări, care în fapt este un refuz mascat, aduce și mai multă imprevizibilitate pentru R. Moldova și riscă să ne arunce într-un carusel al amânărilor asemeni cazului României, ce este ținută pe nedrept de peste 12 ani la ușa Schengen sau a Turciei, ce negociază de zeci de ani aderarea la UE”, a declarat liderul PLDM.
Potrivit lui, cauzele presupusului eșec sunt multiple și acoperă mai multe paliere. Astfel, printre cele mai importante motive ale acestei amânări sunt:
- Legarea aderării R. Moldova la Uniunea Europeană de Ucraina. Am avertizat în nenumărate rânduri că parcursul european este necesar a nu depinde de nici o altă țară, mai ales de un stat în război, permițând astfel o evaluare individuală a R. Moldova;
- Neîndeplinirea totală a foii de parcurs remisă de Uniunea Europeană și existența unor restanțe majore ce nu au fost îndeplinite de actuala guvernare, deși dețin puterea absolută în stat;
- Instabilitatea internă a R. Moldova datorită nu doar a elementelor hibride externe, dar și a incompetenței actualei guvernări;
- Existența unor divergențe majore privind procesul de extindere între țările Uniunii Europene. După cum se știe țările din Balcanii de Vest sunt de foarte mulți ani candidate și în așteptarea aderării la UE, beneficiind de sprijinul substanțial din partea mai multor state europene;
- Alegerile europarlamentare din țările Uniunii Europene ce pot duce la o reconfigurare totală a Parlamentului European, dar și a viitoarei Comisii Europene, deci și o schimbare a priorităților viitoarelor structuri de conducere europeană” a notat fostul premier.
Vlad Filat subliniază că, deoarece acest Consiliu European de iarnă practic are decizia luată, este necesară concentrarea măcar pe reuniunea Consiliului European din martie.
Fostul premier a enumerat și acțiunile pe care trebuie să le întreprindă actuala guvernarea:
- Să ieșim din binomul cu Ucraina și să fim evaluați individual, iar decizia să fie luată exclusiv pentru realizările noastre fără a fi dependenți de o altă țară. Explicarea partenerilor ucrainieni că o avansare a Republicii Moldova în procesul aderări la UE este una benefică pentru Ucraina și nu reprezintă un element concurențial sau anti-ucrainean, ci o înțelegere deplină a contextului actual;
- Ieșirea PAS din auto-izolarea în care s-a instalat și invitarea partidelor pro-europene de opoziție în procesele de reformă ce vizează aderarea la UE;
- Îndeplinirea restanțelor din foaia de parcurs și atragerea expertizei inclusiv a partidelor de opoziție. PLDM-ul este totuși partidul sub guvernarea căruia Republica Moldova a opținut atât ridicarea vizelor, cât și Acordul de Asociere, dar și Acordul de Liber Schimb, care a permis Republicii Moldova reorientarea comerțului exterior dinspre est spre vest;
- Reducerea instabilității interne prin angrenarea opoziției pro-europene într-un parteneriat intern gen Snagov din România.
Organizarea unor grupuri formate din membri ai actualei guvernări, dar și ai opoziției pro-europene, care să fie angrenate în explicarea partenerilor externi a necesității primirii cât mai grabnic a R. Moldova în UE.
„Cu toate că actuala guvernare a încercat să monopolizeze vectorul european, integrarea europeană este un efort național ce nu aparține exclusiv vreunui partid și doar printr-o largă participare a puterii și opoziției pro-europene, precum și a societății, poate aduce succesul european. Rezultatul Consiliului European de peste câteva zile este un eșec al Maiei Sandu și PAS pe care trebuie să și-l asume public! Așa cum am mai spus: acordarea statutului de stat candidat este ultimul cadou pe care Republica Moldova l-a primit din partea UE. Din momentul în care am primit statutul de stat candidat, totul depinde doar de noi. De noi depind reformele și adaptarea legislației la acquisul comunitar, de noi depinde lămurirea partenerilor externi, de noi depinde sprijinul conjugat al cetățenilor pentru aderarea la UE” a subliniat Filat.
Potrivit lui, aderarea R. Moldova la UE nu este doar o politică externă, ci mai ales o politică internă de transformare, adaptare a statului la cerințele spațiului european în care vrem să mergem.
Știri.md amintește că Consiliul European urmează să decidă în perioada 14-15 decembrie dacă R. Moldova va obține sau nu dreptul de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.