Zilele nZEB* Chișinău aflate la prima ediție s-au încheiat de curând, înregistrând un real succes printre toți cei prezenți la eveniment, de la autorități și specialiști, la vizitatori și studenți

Timp de trei zile, evenimentul, găzduit de Facultatea Urbanism și Arhitectură din cadrul UTM a reunit zeci de expozanți, specialiști în construcții și eficiență energetică, dar și autorități publice din Republica Moldova și România, care au adus în fața vizitatorilor soluții pentru case eficiente energetic.

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Secretara de Stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, care a subliniat necesitatea ca sectorul clădirilor din Republica Moldova să se alinieze la cele mai noi standarde europene de performanță energetică, lăudând inițiativa organizării Zilelor nZEB la Chișinău. Doamna Novac a fost prezentă și în cadrul panelului de discuții dedicat tranziției către eficiență energetică, prezentând mai multe inițiative și proiecte în curs de implementare.

La conferințele și panel-urile de discuții dedicate standardelor nZEB ce au avut loc în Aula Facultății au luat cuvântul Emilian GRIGORE, fondator ZEBRO, Horia Petran, președintele Clusterului pRO-nZEB România, Irina Apostol, manager în cadrul AO Green City Lab Moldova, Denis Tumuruc, Senior Energy Expert, Energy Community, Alexandru Lozinschi coordonator proiecte EcoVisio și Elena Tacu, coordonatoarea departamentului Educație din cadrul AO EcoVisio, unul din sponsorii evenimentului.

Un subiect foarte important în contextul actual din Republica Moldova a fost rolul finanțărilor pentru sprijinul tranziției către clădiri eficiente energetic, subiect moderat de Lilia Curchi, reprezentantă a Ministerului Energiei și dezbătut în mai multe paneluri de Lucia Arsenii de la Centrul Național pentru Energie Durabilă, Alexandru Pelin, Team Leader Customer Support Fagura și Dr. Alexandru Bologa, Local Project Coordinator EU4Business ERBD Credit Line.

O altă direcție pe care s-au axat Zilele nZEB la Chișinău a fost încurajarea tinerilor arhitecți și ingineri, studenți și tineri absolvenți, prin oportunități de carieră prezentate în cadrul Târgului de Cariere din cadrul evenimentului. De asemenea, a fost organizat și un panel pe tema Provocărilor pentru forța de muncă din segmentul Eficienței energetice, panel moderat de Elena Nicolaev, inginer, auditor energetic și membru AIIRM, UTM și FUA. La acesta au luat cuvântul: Manole Balan, director adjunct CNED, Natalia Begleț, responsabilă de programul Audit Energetic pentru clădiri și iluminat public,cadru didactic FUA, Ludmila Vîrlan, președinta Asociației Inginerilor de Instalații din Republica Moldova și Grigore Retiș, Leader Investiții în Eficiență Energetică din cadrul proiectului USAID MESA.

În paralel cu discuțiile din Aula Facultății, la etajul trei în sala Sala Expo „Ion Mincu”, s-a desfășurat prima expoziție din Republica Moldova, cu produse și soluții pentru case nZEB. Cei interesați să construiască eficient energetic au avut ocazia de a vizita standuri ce au adus în fața publicului cele mai recente tehnologii și soluții eficiente de reducere a consumului de energie în clădiri. Printre expozanți s-au numărat nume consacrate de producători la nivel global precum Huntsman Building Solutions, Xella YTONG, Perlite Holding Termocomplex, companii specializate în termoizolare precum ZUGRO, compania de proiectare și consultanță pentru case pasive Premium House, dar și nZEBshop.ro, cel mai mare magazin online din România, dedicat produselor destinate clădirilor eficiente energetic.

Cei prezenți la expoziție au putut urmări prezentări cu studii de caz de interes, precum Proiectarea unei case pasive sau nZEB pas cu pas și Situația gospodăriilor din Moldova, prezentări susținute de Valentin Begu, de la Enciclopedia Construcțiilor, unul dintre cei mai cunoscuți influenceri din Republica Moldova, pe segmentul de construcții.

Evenimentul a fost inspirat din succesul celor mai mari evenimente expoziționale de la București, dedicate construcțiilor nZEB în România, organizatorii Zilelor nZEB propunându-și să familiarizeze și publicul din Chișinău cu noile standarde și inovații în construcții. Clădirile la standard nZEB, al căror consum de energie este aproape egal cu zero (nearly Zero-Energy Buildings) reprezintă interes atât pentru specialiști și investitori imobiliari, cât și pentru publicul larg și persoanele fizice, care doresc costuri mici la întreținere, dar și confort.

Evenimentul a fost organizat de ZEBRO în colaborare cu partenerul său local ZUGRO, cu sprijinul partenerului regional Huntsman Building Solutions, bucurându-se de suportul financiar al Programului RECONOMY și susținerea EcoVisio și a Facultății de Urbanism și Arhitectură din cadrul UTM.

Organizatorii primei ediții au promis că vor reveni cu o a doua ediție, cel mai probabil în primăvara anului 2025, detaliile urmând a fi anunțate la început de an.

Despre ZEBRO

Zebro este o companie care prin intermediul inițiativelor derulate și a evenimentelor organizate până acum își propune promovarea și educarea publicului, în vederea noilor standarde din domeniul construcțiilor. Zebro furnizează soluții inovatoare pentru clădiri cu consum de energie aproape de zero (nZEB). Cu ajutorul platformelor și a inițiativelor sale, Zebro aduce sustenabilitatea în prim-planul industriei de construcții.

Despre ZUGRO

ZUGRO este furnizor de servicii mecanizate de izolare termică, hidro și fonoizolare din Republica Moldova. Aplicator autorizat Huntsman Building Solutions, ZUGRO produce și instalează izolații cu spumă poliuretanică. ZUGRO face izolații cu echipamente performante de izolare, lucrează cu materiale produse în UE, cu toate certificatele de calitate și cu performanțe termice mai înalte față de metodele clasice.

Scopul companiei este să contribuie la crearea unei Moldove energo-eficiente, independente energetic, cu locuințe confortabile, izolate eficient și cu facturi mici pentru răcire și încălzire.

Despre RECONOMY

Este un program regional de dezvoltare economică incluzivă și verde al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), implementat de HELVETAS Swiss Intercooperation în țările Parteneriatului Estic și ale Balcanilor de Vest. Programul își propune să sprijine tinerii și femeile, inclusiv pe cei din grupurile dezavantajate și excluse, să beneficieze de oportunități economice prin creșterea veniturilor și accesarea locurilor de muncă decente și verzi, în mod incluziv și durabil. Prin intermediul proiectului „Venituri și Locuri de Muncă mai Bune în Sectorul Construcțiilor și Renovărilor Eficiente Energetic”, RECONOMY urmărește să îmbunătățească funcționarea pieței în Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina, prin dezvoltarea competențelor verzi, crearea de servicii pentru afaceri competitive și consolidarea unui mediu favorabil dezvoltării afacerilor.

Despre EcoVisio
Este o asociație de mediu din Moldova, care implementează proiecte de mediu, inclusiv în domeniul Eficienței Energetice, prin comunități care împărtășesc principii similare: trai simplu și sustenabil, cooperare în loc de concurență, unitate în diversitate, transparență și încredere, calitate și atingerea excelenței.

Despre Facultatea Urbanism și Arhitectură
Facultatea Urbanism şi Arhitectură combină studiul academic cu activităţi practice, stagii de practică interesante, expoziţii, programe de mobilitate şi concursuri.

În prezent FUA este principala structură universitară de stat din ţară care pregăteşte specialişti în domeniul arhitecturii şi urbanismului. FUA deține un loc de frunte în dezvoltarea artei şi culturii naţionale. Promovează ideile inovative şi noile tehnologii în domeniu. Studenţii FUA se remarcă prin spirit artistic dezvoltat şi prin capacitatea de a crea lucruri inedite.

Despre SATORIS PR & Digital
Organizator de evenimente corporate și expoziții din 2017

Informații complete și detalii despre eveniment sunt disponibile pe canalele de social media dedicate evenimentului, cât și pe pagina ZEBRO. Video disponibil aici

Contact de presă

Nume: Vica Diavor

Adresă: vdiavor@zugro.md / nzeb.moldova@gmail.com

Telefon: 079033202

*nearly Zero-Energy Buildings

Zilele nZEB*
Comments (0)
Add Comment