Analist politic, despre cazul Marinei Tauber: Partidul PAS, în loc să guverneze, creează haos

0

Situația în care se află candidatul Partidului „ȘOR” pentru funcția de primar la Bălți, Marina Tauber, arată limpede că sistemul judecătoresc nu este independent și că este controlat de actuala putere, întruchipată de Maia Sandu. Consecințele legale, inclusiv un caz pierdut la CtEDO, vor trebui să fie asumate de CEC, instanțe și guvernare. De această părere sunt mai mulți comentatori politici.

Potrivit lui Corneliu Ciurea, analist politic, partidul PAS, în loc să guverneze, creează haos. În plus, actuala putere, întruchipată de Maia Sandu, controlează sistemul judecătoresc.

„Făcând abstracție de detaliile juridice, este evidentă coloratura politică a Judecătoriei Bălți, care a luat o decizie așteptată de toți experții, întrucât devine limpede că sistemul judecătoresc nu este independent și că este controlat de actuala putere, întruchipată de Maia Sandu. Decizia de excludere din cursă a dnei Tauber, de fapt, complică mai mult lucrurile. Mâine trebuie să aibă loc turul doi de alegeri, la Bălți. Partidul de guvernare creează haos, acesta este stilul său. În loc să guverneze, această formațiune creează haos”, este de părere Corneliu Ciurea.

De asemenea avocatul și expertul constituționalist, Teodor Cârnaț, susține că dreptul bălțenilor de a alege trebuie să prevaleze față de încălcările care ar fi fost admise de candidatul pentru funcția de primar, Marina Tauber.

„Din punct de vedere democratic, a dreptului de a alege, odată ce acest concurent electoral a fost admis în turul doi, atunci acest proces trebuia finalizat. Dreptul a alege, în comparație cu încălcările care au fost constatate, cred că trebuie să prevaleze. Din punct de vedere al legalității, orice abatere de la lege trebuie să fie taxată. Dar tare sper că această taxare să nu fie pe criterii selective. Vedem că este o nouă componență a Comisiei Electorale Centrale, care vrea să-și impună noi reguli. În spatele deciziei de a o exclude pe Tauber din cursă stă CEC, dar să nu uităm că membrii acestei comisii au fost desemnați pe criterii politice din partea partidului de guvernământ”, a afirmat avocatul Teodor Cârnaț.

Întrebat cine va avea de pierdut sau de câștigat de pe urma acestei situații, Teodor Cârnaț a spus că Marina Tauber este în câștig.

„Orice excludere din cursă a unui concurent, care are șanse de câștig, aceasta este o lovitură în partidul care se află la guvernare. Și asta deoarece, următorul concurent, care va intra în cursă, este candidatul desemnat de PAS. Dna Tauber, indiferent dacă rămâne sau nu în cursă este în câștig. Din punct de vedere politic, ea a făcut tot posibilul ca să obțină dividende politice”, a mai spus Teodor Cârnaț.

Și politologul Dionis Cenușă este de părere că Marina Tauber va avea de câștigat mult capital de imagine.

„Consecințele legale, inclusiv un caz pierdut la CEDO, vor trebui să fie asumate de CEC, instanțe și guvernare, în termeni mai largi. Partea tristă este că din punct de vedere politic, Șor câștigă imagine. O victimizare mai bună nici nu se putea de imaginat. Vedem ce decizie va adopta următoarea instanță”, a menționat Dionis Cenușă.

Reamintim că Judecătoria Bălți a decis anularea înregistrării Marinei Tauber în cursa pentru Primăria acestui municipiu. Decizia nu este, însă, una definitivă, motiv pentru care Marina Tauber rămâne în cursa electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi de la Bălți, care va avea loc în 5 decembrie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata