Asigurarea medicală: Cine și cât plătește în 2025

0

Peste 2.500 de persoane au cumpărat deja prima de asigurare medicală în primele două zile ale acestui an, cu 40 la sută mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) anunță că cei care își cumpără polița de asigurare medicală până pe 31 martie vor beneficia de reduceri semnificative, între 60 și 90%, în funcție de categoria din care fac parte. Din 1 aprilie, oamenii vor scoate din buzunare 12.636 de lei, plus penalitățile aferente.

„Cel mai mare număr de persoane care achită prima vor beneficia de o reducere și vor achita 2.527 de lei, care este această categorie, fondatorii de întreprinderi individuale și gospodării țărănești, deținătorii de patentă de întreprinzător, la fel cetățenii străini cu ședere provizoriu pentru reîntregirea familiei, pentru studii, activități de voluntariat, umanitare, activități religioase”, a declarat șefa Direcției relației cu beneficiarii din cardul CNAM, Maria Radilov.

În lista celor care pot procura polița la preț redus intră și agricultorii ce vor achita 1.264 de lei. Cei care au afaceri în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, vor plăti pentru poliță 1.895 de lei, iar cei din domeniul juridic – 5.054 de lei.

„Persoana asigurată beneficiază de tot spectru de servicii medicale care este inclus în programul unic. Adică de asistența medicală prespitalicească așa numita urgență, de asistența medicală primar-medicul de familie împreună cu echipa sa mai are dreptul la prescrierea de medicamente și dispozitive medicale compensate, inclusiv în asistența medicală spitalicească sunt așa numite operații costisitoare de cataractă, de protezare de articulații”, a menționat șefa Direcției relației cu beneficiarii din cardul CNAM, Maria Radilov.

Unii cetățeni au spus că polița de asigurare le-a fost de mare ajutor, alții însă au menționat că au fost nevoiți să plătească suplimentar pentru servicii.

„- Am avut o intervenție la coloana vertebrală care a fost în totalitate acoperită atât intervenția cât și spitalizarea de polița de asigurare

– A fost utilă?

– Da, fiindcă trebuia să achit zeci de mii de lei, destul de costisitor.”

„- E binevenită dar depinde de lucrătorul medical de atitudinea cum se adresează, sunt medici foarte buni zâmbitori, dar alții îți întorc spatele și spun că e cu plată.

– Și scoateți din buzunar?

– Da, corect. Chiar odată am ieșit din cabinet plângând.”

Reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină afirmă că numărul persoanelor asigurate în Republica Moldova este în creștere în fiecare an.

„Începând cu anul 2022 când am avut peste 60.000 de persoane asigurate în sumă fixă, în anul 2023 aceasta numărul era peste 90 de mii, iar anul trecut am avut peste 150.000 de persoane care s-au asigurat în sumă fixă individual”, a mai spus șefa Direcției relației cu beneficiarii din cardul CNAM, Maria Radilov.

Guvernul a alocat în 2025 un buget de 7 miliarde de lei pentru asigurarea gratuită a 14 categorii de persoane, inclusiv pensionari, persoane cu necesități speciale, veterani de război, lucrători din sănătate, copii și femei însărcinate.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata