Inspectorii de integritate din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI) au pornit la 24 august curent, controlul averiii în privința fostei deputate socialiste, Alla Dolință. Potrivit procesului verbal, procedura a fost inițiată în baza unei sesizări anonime.
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Conform documentului, la 4 august curent, în cadrul ANI a fost înregistrată o sesizare anonimă „cu privire la pretinsa încălcare a regimului juridic al averii admisă de către dna Alla Dolință, ex-deputat în cadrul Parlamentului Republicii Moldova”.
Potrivit sesizării, Dolință ar deține în proprietate un apartament situat în Londra, pe care nu l-ar fi indicat în declarațiile de avere și interese personale depuse. Totodată, nu ar fi indicat nici calitatea de beneficiar a companiei S.C. „Bqs-Elit Vin” SRL, prin deținerea cotei de 34% din capitalul social al companiei, de către soțul acesteia. Ar fi omis și declararea unei alte cote, de 100% din capitalul social, de către soțul ei, în cadrul companiei S.C. ”IGALIRIX”.
Astfel, în baza acestei sesizări, inspectora de integritate Dumitrița Osadcii a dispus inițierea controlului averii și al intereselor personale în privința ex-deputatei PSRM, Alla Dolință.
Proces-verbal ANI
ANI
AGORA a solicitat o reacție din partea fostei parlamentare, dar până la ora publicării acestui articol, nu am primit nici un răspuns.
CONTEXT. La 13 iulie 2022, deputata Partidului Socialiștilor din R. Moldova, parte a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Dolință, a renunțat la mandatul de deputat în Parlament. Totodată, aceasta a anunțat că se retrage și din PSRM, deoarece afirma că nu este de acord și nu susține metodele și retorica atât a conducerii, cât și a partidului „ca întreg” în legătură cu războiul din Ucraina.
Ulterior, mai multe investigații jurnalistice au arătat că politiciana, dar și soțul ei, Igor Dolință au fost unii dintre cei mai importanți finanțatori ai PSRM. Mai mult, și sediul formațiunii aparținea familiei Dolință, printr-o firmă.
În 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele lui Dolință, pentru încălcarea regimului juridic al犀利士 incompatibilităților. Politiciana risca să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție de demnitate publică timp de trei ani. În cadrul controlului inițiat în baza unei autosesizări, inspectorul de integritate a stabilit că deputata a admis mai multe stări de incompatibilitate în timpul exercitării mandatului de deputat, în perioada anilor 2014-2019. Inspectorul de integritate a mai depistat că deputata nu s-a conformat legislației speciale și în alte două situații. Mai exact, începând cu anul 2011, a fost numită „în funcții administrative în organul deliberativ și executiv al unei fundații de binefacere”. În aceste funcții, ea s-a aflat în cele două mandate de deputat, care au fost validate în anii 2014 și 2019, fără a întreprinde vreo acțiune în sensul soluționării acestor stări de incompatibilitate.