Parlamentul bulgar a adoptat miercuri cu o largă majoritate un amendament la Legea Educației, care interzice propaganda LGBT în școli, amendament dezaprobat de ONG-uri și de unele mass-media, care-l consideră apropiat de acte normative de același fel adoptate de Rusia sau Ungaria și criticate în UE, consemnează agențiile AFP și EFE.
Inițiatorii revizuirii legislative au subliniat necesitatea unei astfel de legiferări rapide din cauza unei „normalizări inacceptabile a orientării sexuale netradiționale” printr-o „propagandă” aflată în prezent în desfășurare, transmite democracy.md cu referire la agerpres.ro.
În urma adoptării amendamentului, Legea Educației va interzice în școlile bulgare „propaganda, promovarea sau incitarea în orice formă, directă sau indirectă, a ideilor și punctelor de vedere relaționate cu orientarea sexuală netradițională și/sau cu determinarea unei identități de gen distinctă de cea biologică”.
Amendamentul, propus de partidul naționalist pro-rus Vazrajdane (Renașterea), a fost votat în primă lectură de 154 de deputați, în timp ce 8 au votat împotrivă și alți 9 s-au abținut, dintr-un parlament ce numără în total 240 de deputați.
După acest vot inițial, Partidul Socialist Bulgar, formațiune conservatoare social, care se opune ideologiei de gen și a blocat în anul 2018 ratificarea de către Bulgaria a Convenției de la Istanbul, a cerut un al doilea vot pentru adoptarea definitivă a dispoziției legale.
Deși Bulgaria va avea în toamnă a șaptea rundă de alegeri legislative în ultimii trei ani după ce nici în urma anticipatelor din iunie niciun partid nu a reușit să formeze o coaliție majoritară în parlament, această dispoziție a fost votată de o largă majoritate, din cei 200 de deputați prezenți la a doua lectură 135 votând în favoarea ei, alți 57 au votat împotrivă și 8 s-au abținut.
Printre cei care au votat pentru se numără deputații naționaliști, socialiști și conservatori, în timp ce împotrivă au votat deputații liberali pro-europeni și unii din partidul conservator al fostului premier Boiko Borisov și din formațiunea minorității turce.
În timpul dezbaterilor, susținătorii amendamentului au subliniat că acesta reflectă valorile creștin-ortodoxe și spiritul Constituției bulgare, care precizează că o căsătorie poate fi numai între un bărbat și o femeie.
În schimb, ONG-uri și unele mass-media locale consideră că noua dispoziție legislativă se aseamănă cu legislația în vigoare în Rusia, unde sunt interzise activitățile pro-LGBT, ori cu cea din Ungaria, unde a fost adoptată o lege de protecție a minorilor care interzice în școli materialele despre homosexualitate și în urma căreia Ungaria a primit sancțiuni din partea Bruxellesului.
Vicepreședintele comitetului Helsinki bulgar de apărare a drepturilor omului, Radoslav Stoianov, susține că noua legislație va împiedica transmiterea de „informații științifice” elevilor despre minoritățile sexuale, în timp ce ONG-ul LevFem – care a organizat și o manifestație contra noii dispoziții legislative – invocă la rândul său că aceasta va face imposibilă „orice luptă contra hărțuirii școlare a tinerilor gay, bisexuali, transgenderi sau lesbiene”.