CEC va propune sancționarea agitației electorale mascate drept întâlniri cu cetățenii

0

Pe parcursul perioadei electorale, diverși actori politici, neînregistrați în calitate de candidați la prezidențiale sau în calitate de participanți la referendum, au organizat întâlniri cu alegătorii, la care au făcut agitație electorală. Evenimentele erau camuflate ca  întâlniri cu cetățenii. Sunt câteva dintre constatările Comisiei Electorale Centrale, care precizează că legislația cu privire la întruniri trebuie amendată, iar astfel de încălcări să fie sancționate, transmite IPN.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a declarat că au fost fixate manifestări de corupere a alegătorilor, de dezinformare, atât în spațiul online, cât și prin pliante și afișe. S-a constatat finanțare ilegală, neconformă.

„Am fost sesizați, atât în perioada electorală, cât și în ziua alegerilor de către MAI, prin intermediul inspectoratelor de poliție, care au constatat mai multe nereguli și abateri de la legislația electorală. Au fost constatate nenumărate acțiuni desfășurate de către auto-declaratul bloc politic „Victorie”, inclusiv prin organizarea de întâlniri cu alegătorii, prin distribuirea materialelor de agitație referitoare la referendum, de către acest subiect care nu a fost înregistrat, dar care a continuat nestingherit să facă agitație electorală în teritoriu, inclusiv împărțind bunuri și din cele care sunt interzise sau sunt pasibile de pedeapsă penală”, a spus președinta CEC.

„Prin prisma acestor acțiuni ale subiecților politici, este necesar să venim cu propuneri, inclusiv referitor la amendarea legislației – Legea cu privire la întruniri. Este necesară sancționarea desfășurării campaniei neautorizate nu doar în ziua alegerilor, așa cum prevede acum Codul Contravențional, dar și până la aceasta, chiar din momentul începerii perioadei electorale”, consideră Angelica Caraman.

Președinta CEC a mai spus că alegerile din acest an au fost marcate, ca niciodată, de colectarea ilegală a datelor cu caracter personal de către persoane neautorizate. Totodată, au existat sesizări în ceea ce privește influențarea opțiunii de vot.

„Avem înregistrate materiale video cu semne vădite de încălcare a principiului secretului votului și, mai grav, chiar influența opțiunii de vot. Și mai trist este că asemenea acțiuni au avut loc în instituții medicale, în azilurile de bătrâni. Cred că va trebui să revenim și cu anumite concluzii să examinăm mai detaliat aceste acțiuni, inclusiv din partea funcționarilor electorali”, a mai spus Angelica Caraman.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata