Consilierii Partidului „ȘOR” din CMC: Ion Ceban vrea să folosească banii chișinăuienilor în scopuri electorale

0

Primarul Capitalei încearcă să promoveze, în mare grabă și fără consultări publice, un buget obscur, care prevede gestionarea banilor publici după bunul său plac. Acuzațiile au fost aduse de către consilierii din partea Partidului „ȘOR”, Valeri Klimenko și Serghei Burgudji, la ședința de astăzi a Consiliului Municipal Chișinău.

În opinia aleșilor locali ai Partidului „ȘOR”, primarul Capitalei, Ion Ceban, încearcă să creeze cadrul normativ favorabil pentru utilizarea fondurilor municipale în scopuri electorale.

„Locuitorii Capitalei vor să știe cum este folosit fiecare leu din impozitele pe care le plătesc. Ei au delegat aceste competențe – distribuirea impozitelor – consiliului municipal, iar Primăria și primarul, ca autoritate executivă, sunt obligați să verifice cum sunt îndeplinite deciziile consiliului municipal, inclusiv distribuirea banilor din buget. Spuneți-ne, din ce considerente aceste competențe ale consiliului municipal le transmiteți, prin acest buget, șefilor de direcții, care vor avea zeci de milioane de lei, fără a menționa în ce scopuri vor fi utilizați banii? Șefii de direcții vor decide în mod arbitrar cum vor fi folosiți acești bani?”, a atenționat consilierul municipal din partea Partidului „ȘOR”, Valeri Klimenko.

La rândul său, alesul local din partea aceleiași formațiuni, Serghei Burgudji, i-a reproșat conducătorului Primăriei că nu a desfășurat consultări publice pe marginea bugetului municipal și încearcă să-l promoveze în mare grabă, fără ca societatea să se informeze asupra prevederilor din document.

„Se întâmplă că ați făcut cum ați făcut și ați ignorat opinia majorității consilierilor municipali, adică opinia majorității chișinăuienilor și, între timp, ne cereți să susținem acest buget. Încă o dată, de ce nu ați desfășurat consultări cu toate fracțiunile, cu toți consilierii independenți și de ce nu au avut loc audieri și consultări în sectoarele orașului nostru?”, a menționat Serghei Burgudji.

Proiectul bugetului municipal pentru anul viitor prevede venituri de 6,79 miliarde de lei, inclusiv transferuri de 3,77 miliarde de lei de la bugetul de stat, și cheltuieli de 7,34 de miliarde de lei. Deficitul bugetar este de 547 milioane de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata