Continuă lupta internă la vârful puterii?! Află cine trag sforile din spatele liderilor de la conducerea țării

0

Câteva milioane de lei ar putea să se ducă în buzunarul “băieților șmecheri”, golind buzunarelor cetățenilor. Avertizările noastre despre schemele acestora sunt pe cale de a se adeveri. Compania “Turboenergy Power” este aproape de a câștiga un tender la “Termoelectrica” S.A. Astfel de oameni au reușit să ciugulească din palmele regimului oligarhic al lui Plahotniuc, iar acum au găsit “limbă comună” cu “oameni buni” din actuala guvernare. Mai jos vom prezenta câteva informații (din cele multe pe care le avem) despre câțiva “oameni buni” care garantează ca banii din licitații să ajungă “la destinație”.

În mesajele anterioare s-a explicat modul în care s-au pus la cale războaie împotriva ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu pentru că acesta s-a opus realizării unor scheme în sectorul energetic. “Băieților șmecheri” le-a reușit să-l ponegrească pe Spînu, să anuleze rezultatele unei licitații la “Termoelectrica” și, respectiv, sunt la un pas să câștige ei banii de la principala întreprindere de stat din sectorul termoenergetic al țării. Este foarte clar că astfel de “operațiuni” nu pot fi realizate fără suport din partea unor persoane cheie în stat. Din păcate, acestea lucrează la spatele președintelui Maia Sandu, care, fie nu observă ce se întâmplă, fie închide ochii la abuzurile acestora.

Vă prezentăm două personaje, care au un rol cheie în tot ce ține de contracte în termoenergetică, dar și conexiunile acestora cu demnitari de rang înalt.

Sergiu Cușnir, angajat al Corpului de Control al prim-ministrului, Natalia Gavrilița. El și-a început cariera în calitate de ofițer în Direcția Asigurare Operativă în cadrul Ministerului Securității Naționale (acum Serviciul de Informații și Securitate) în 1994. În 1997, Cușnir se angajează în Primăria m. Chișinău, condusă de Serafim Urechean, după care a ajuns la Centrul Național Anticorupție, unde a condus și Direcția Anticorupție a instituției, până în 2019. În acea perioadă el a stabilit multe relații, inclusiv cu persoane politice. Din februarie 2019, Cușnir a exercitat funcția de șef Direcție Securitate Economică a Agenției Proprietății Publice, iar în august 2021 a fost angajat în Corpul de Control al premierului Natalia Gavrilița. Despre relația specială a acestuia cu Natalia Gavrilița s-a mai vorbit, la fel ca și despre misiunile speciale pe care le are el de la premier.

Igor Bzovîi, director administrativ al “Termoelectrica” SA. Acesta și-a început cariera în poliție ca și inspector al Poliției în Transport la Aeroportul Internațional Chișinău, în 1996, unde a lucrat până în 2010, fiind promovat până în funcția de comisar adjunct al Poliției în Transport Aerian. În 2014, Igor Bzovîi a fost promovat de ministrul de Interne de atunci, Dorin Recean, în funcția de șef-adjunct al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI. A plecat din această funcție în 2015, după câteva luni de la demisia lui Recean din fotoliul de ministru de Interne. În perioda 206-2019, Bzovîi a lucrat în Direcția Logistică a Autorității Naționale al Penitenciarelor. Este știut că anume Dorin Recean, care acum este consilier prezidențial și șef al Consiliului Suprem de Securitate, ar fi favorizat numirea lui Igor Bzovîi în funcția de director administrativ al “Termoelectrica” S.A., deși nu are nici-o cunoștință în domeniul energetic, Bzovîi fiind absolvent al Colegiului în Transporturi și a Academiei de Poliție. În perioada activității în poliție, numele lui Igor Bzovîi a figurat în diferite scandaluri legate de trafic de persoane în Turcia (deși nu a avut nici-o calitate procesuală în dosar penal), dar și într-un caz răsunător legat de ex-Comisarul șef al raionului Strășeni, Valeriu Saca, de la care s-ar fi încercat estorcarea a 40 de mii de euro pentru mușumalizarea unei cauze penale legate de contrabanda cu alcool etilic.

Am arătat până acum conexiunile dintre Natalia Gavrilița și Sergiu Cușnir, respectiv, Dorin Recean și Igor Bzovîi.

Interesele comune ale Nataliei Gavrilița și Dorin Recean nu sunt doar de ordin politic. Se știe despre faptul că Natalia Gavrilița ar proteja interesele unei bănci comerciale de la Chișinău, în care soția lui Dorin Recean deține o funcție importantă de conducere. Prin urmare, Sergiu Cușnir și Igor Bzovîi acționează la indicațiile lui Gavrilița și Recean.

În atacul la adresa ministrului Andrei Spînu se pot găsi și urmele unui fost prim-ministru. E vorba de Chiril Gaburici, care, grație relațiilor vechi cu Dorin Recean, a introdus în schemă compania “Turboenergy Power” cu care a cochetat din perioada regimului oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc.

Anume acești oameni au fost implicați în “operațiunea” împotriva lui Andrei Spînu și ei continuă să pună presiuni pe ministru, inclusiv apelând la procurori pe care-i controlează. Mai nou, recent numitul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, care a ajuns în acest fotoliu din funcția de consilier al prim-ministrei Natalia Gavrilița, este strâns controlat de către același Sergiu Cușnir, inclusiv pentru a continua presiunea asupra lui Andrei Spînu. Ministrul, în schimb, poate să scoată la lumina zilei multe lucruri necurate care se petrec în sânul guvernării și pe care trebuie să le cunoască neapărat și președintele Maia Sandu.

Informație venită pe adresa redacției noastre

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata