Parlamentul Coreei de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, aruncând țara într-o criză politică fără precedent, în timp ce Curtea Constituțională a anunțat că îl va judeca rapid pe președintele suspendat Yoon Suk Yeol.
Demiterea lui Han Duck-soo, care a devenit președinte interimar din momentul în care Yoon a fost pus sub acuzare pentru declararea legii marțiale pe 3 decembrie, a aruncat povestea democratică de succes a Coreei de Sud într-un teritoriu necunoscut.
Moțiunea inițiată de partidele de opoziție a trecut cu 192 din cele 300 de voturi, pe fondul protestului generat de membrii Partidului Puterea Poporului, aflat la putere, care au înconjurat podiumul vorbitorului, strigând că votul nu este valabil și că parlamentul a comis un act de „tiranie”.
Înaintea sesiunii parlamentare, liderul opoziției, Lee Jae-myung, a declarat că Partidul său Democrat, care deține controlul majoritar asupra parlamentului, va merge mai departe cu planul de demitere a președintelui interimar, acuzându-l pe Han că „acționează pentru insurecție”.
„Singura modalitate de a normaliza țara este de a eradica rapid toate forțele de insurecție”, a declarat Lee, adăugând că partidul acționează la ordinul publicului, pentru a-i eradica pe cei care au pus țara în pericol.
Conform sondajelor de opinie efectuate după tentativa de instaurare a legii marțiale, publicul a sprijinit în mod covârșitor înlăturarea lui Yoon.
Ministrul de Finanțe, noul președinte interimar
Planul pentru demiterea lui Han a fost dezvăluit joi de principalul partid de opoziție, Partidul Democrat, după ce acesta a refuzat să numească imediat trei judecători pentru a ocupa posturile vacante la Curtea Constituțională, afirmând că acest lucru ar depăși rolul său interimar.
Într-o declarație făcută după vot, Han a declarat că se va da la o parte pentru a evita haosul și că va aștepta o decizie a Curții Constituționale cu privire la punerea sa sub acuzare.
Conform legii, ministrul de finanțe Choi Sang-mok va prelua președinția interimară.
Choi a implorat anterior parlamentul să retragă planul de demitere a lui Han, afirmând că acesta ar afecta grav economia țării.
Wonul sud-coreean scăzuse la 1,475.4 pe dolar, cu 0.53% la 0707 GMT înaintea votului parlamentar.
Numirile la Curtea Constituțională, miza noului conflict
Opoziția l-a acuzat pe Han că refuză să facă numiri pentru cele trei mandate vacante de la Curtea Constituțională, care urmează să valideze sau să invalideze – în următoarele șase luni – destituirea președintelui conservator Yoon Suk Yeol, adoptată prin vot de către deputați la 14 decembrie, în urma unei tentative eșuate a acestuia de a impune legea marțială și a reduce la tăcere Parlamentul prin mobilizarea armatei.
Trei dintre mandatele Curții sunt vacante din cauza pensionării titularilor în toamnă. Trei noi judecători urmau să fie numiți, în principiu, de către președinte, joi, din rândul unor candidați aleși de Adunarea Națională, aflată sub controlul opoziției.
Han, un funcționar de rang înalt, în vârstă de 75 de ani, susține că statutul său de președinte interimar nu-i dă puterea să facă numiri importante și cere ca alegerea judecătorilor să facă obiectul unui acord între Partidul Puterii Poporului (PPP, la putere) și formațiunile din opoziție.
Președintele interimar „trebuie să se abțină să exercite cele mai importante puteri prezidențiale exclusive, inclusiv numiri în instituții constituționale”, a justificat Han.
„Un consens între partidul aflat la putere și opoziție în Adunarea Națională, care reprezintă poporul, este necesar să fie obținut mai întâi”, a subliniat el.
Președintele demis are nevoie de un singur vot la Curtea Constituțională
Curtea Constituțională a organizat vineri o primă audiere privind destituirea lui Yoon. În cazul în care cele trei mandate vacante nu sunt ocupate până la sfârșitul procedurii, cei șase judecători în funcție trebuie să ia o hotărâre în unanimitate în vederea înlăturării definitive de la putere a lui Yoon. Un singur vot împotriva destituirii va conduce la o repunere automată a acestuia în funcție.
Refuzul lui Han de a numi noi judecători dovedește că „nu are nici voința și nici competențele să respecte Constituția”, a deplâns liderul grupului deputaților Partidului Democrat în Adunare, Park Chan-dae.
Curtea are la dispoziție 180 de zile pentru a lua o decizie.