Furculiță despre Legea amnistiei: „Este un rezultat al unui sistem dezechilibrat”

0

Juristul și deputatul din fracțiunea BCS, Corneliu Furculiță, a adus în atenție problema scandalosului proiect de lege al amnistiei, care a dus la eliberarea mai multor criminali periculoși, inclusiv unii condamnați pe viață.

În cadrul emisiunii „По фактам”, Furculiță a explicat că situația este un efect direct al dezechilibrului existent între ramurile puterii în Republica Moldova. Potrivit deputatului, puterea executivă, legislativă și judecătorească nu mai sunt suficient de sincronizate și nu mai respectă în mod corect principiile stabilite de Constituție.

„În țara noastră, se observă o concentrare excesivă a puterii într-un singur centru decizional. Aceasta a dus la o disfuncționalitate a statului și, implicit, la apariția unor decizii care afectează grav drepturile cetățenilor, inclusiv această lege a amnistiei care a permis eliberarea unor persoane condamnate pe viață pentru fapte extrem de grave”, a declarat Furculiță.

Deputatul a insistat că autorii acestei legi ar trebui să fie trași la răspundere, având în vedere că modificările aduse legii au fost introduse de 11 deputați din fracțiunea PAS, inclusiv Olesea Stamate, despre care Furculiță afirmă că a fost numită „autor principal”, deși termenul nu există în dreptul moldovenesc. În opinia sa, responsabilii de această situație trebuie să suporte consecințele pentru deciziile care au dus la scăderea nivelului de securitate și încredere al cetățenilor în sistemul judiciar.

Mai mult, Furculiță a adus în discuție propunerea fracțiunii sale de a crea o comisie parlamentară care să investigheze în detaliu cum și de ce a fost adoptată această lege, inclusiv de ce toate instituțiile relevante, de la Ministerul Justiției până la CNA și Președinție, au dat un aviz favorabil. Propunerea a fost respinsă de majoritatea parlamentară, iar Furculiță a subliniat că o astfel de comisie ar fi fost esențială pentru a aduce clarificări și a identifica eventualele încălcări sau riscuri care ar fi putut fi omise.

„Punerea întreaga responsabilitate pe umerii unui singur om, cum este cazul Olesei Stamate, este o încercare de a căuta un vinovat singular, în loc să se investigeze întregul proces. Este o politică de scapă cine poate”, a mai spus Furculiță. El a încheiat prin a sublinia că, în ciuda opoziției majorității, fracțiunea sa va continua să insiste pentru o anchetă completă, pentru a descoperi toate detaliile care au dus la adoptarea acestei legi controversate.

Furculiță a menționat, de asemenea, că politicienii trebuie să fie judecați nu doar după declarațiile lor, ci și după fapte, iar în acest caz, faptele vor vorbi de la sine.

Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata