Furnizorul termiei de la Tiraspol anunță că imediat ce regiunea transnistreană nu va mai primi gaze, populația nu va avea nici apă caldă, nici agent termic, chiar de la 1 ianuarie 2025. Anunțul a fost făcut de șeful „Tirasteploenergo”, Oleg Ișcenko.
Potrivit lui, odată cu declanșarea crizei energetice din prima zi a anului viitor, de la ora 7 dimineața, nu vor mai fi încălzite locuințele cetățenilor din stânga Nistrului și doar câteva spitale vor primi agent termic, produs din combustibil alternativ.
Oleg Ișcenko a explicat că livrarea apei calde va fi imposibilă imediat ce va fi sistată livrarea de gaze, iar după ce va fi oprită furnizarea agentului termic, rețelele se vor răci în 12 ore, respectiv în decurs de o zi deja va fi resimțită scăderea temperaturii în apartamente.
Totodată, apa va fi evacuată din sistem, dar circulația acesteia va fi menținută ca să nu înghețe conductele.
„Am decis să drenăm apa din sistemul de alimentare cu apă caldă. În ceea ce privește rețelele de încălzire, vom menține presiunea. Adică va fi circulație. Nu se vorbește despre vreo scurgere din sistem. Chiar și la temperaturi sub zero, echipamentele vor funcționa integral”, a menționat Ișcenko.
Directorul general al „Tirasteploenergo” a spus că în spitalele din regiunea transnistreană va fi furnizat agent termic, pe bază de resurse alternative și, în acest sens, deja s-au făcut testările necesare.
„Solicităm populației să acorde atenție mansardelor și subsolurilor. Dacă există cazuri în care aceste spații nu sunt închise, contactați compania de management, cooperativa sau serviciul de expediere”, a îndemnat Oleg Ișcenko.
În perioada în care nu va fi încălzire și apă caldă, consumatorii nu vor plăti facturi. Există serviciu – se face achitarea, a explicat Ișcenko efectuarea plăților.
Responsabilul de la Tiraspol mai avertizează că pentru a porni din nou sistemul de încălzire, va fi necesară umplerea acestuia, eliminarea aerului din rețele și pornirea lichidului de răcire, proces care durează aproape două săptămâni.
Știri.md amintește că, pe data de 16 decembrie, în R. Moldova a intrat în vigoare starea de urgență în sectorul energetic. Comisia pentru Situații Excepționale are autoritatea de a emite dispoziții cu caracter executoriu pentru autorități, agenți economici, instituții publice și cetățeni.
Potrivit autorităților, măsurile sunt menite să răspundă rapid provocărilor generate de posibila sistare a livrării de gaze naturale de către Gazprom.
Ieri, Ministerul Energiei a anunțat că pentru a garanta livrarea de energie electrică fără întreruperi pe malul drept al Nistrului este necesar de acoperit sarcina de consum care iarna atinge valori de până la 850 MW în orele de vârf. Pentru aceasta au fost planificate mai multe măsuri în caz de necesitate.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!