Cum a contribuit vârsta cetățenilor la redirecționarea impozitelor către ONG-uri

0

Peste 14.500.000 de lei din impozitele pe venit ale cetățenilor moldoveni au fost redirecționate anul trecut către ONG-uri și entități religioase.

Potrivit șefei Direcției evidență și informații fiscale de la Serviciul Fiscal de Stat (SFS), Ludmila Grițco, cea mai mare sumă în valoare de peste 940.000 de lei a ajuns la Asociația Obștească a Veteranilor și Pensionarilor a Ministerului Afacerilor Interne.

„După numărul de beneficiari, respectiv și sumele se concentrează în regiunea municipiului Chișinău. Suma desemnată de aceștia reprezintă în jur de 50%, iar însăși beneficiarii din raza municipiului variază în jur de 60%. Cea mai mare sumă a acumulat-o în anul 2024 Asociația Obștească a Veteranilor și Pensionarilor a Ministerului Afacerilor Interne”, a spus Ludmila Grițco.

Ludmila Grițco a mai precizat că persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, au fost cei mai activi cetățeni.

„Puțin peste 50% din totalul sumelor desemnate sunt efectuate de persoanele cu vârstele cuprinse între 30 și 50 de ani,în jur de 30 % sunt persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, peste 10% desemnează persoanele mai tinere cu vârste de 18 – 30 de ani, restul reprezintă un procent foarte mic”, a subliniat responsabila de la SFS.

De menționat că, 2024 a fost al optulea an în care persoanele fizice plătitoare de impozite din R. Moldova au avut dreptul să redirecționeze 2% către o organizație necomercială sau o entitate religioasă. Mecanismul dat este valabil pentru contribuabilii persoane fizice rezidente, care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare. Redirecționarea se realizează prin depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit în termenul stabilit de legislație.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata