Datoriile de stat au crescut până la 125 de mld. de lei, un record pentru țară. Ion Ceban: Guvernarea tace despre aceste poveri și deviază atenția de la problemele grave ale economiei

0

În ultimii patru ani, datoria de stat a R. Moldova a crescut de la 67 de miliarde de lei la 125 de miliarde, cifră prognozată pentru acest an. Suma este cu 85% mai mare decât în 2020, creșteri ce reprezintă un record nemaiîntâlnit în Moldova. Primarul Capitalei, Ion Ceban, susține că actuala guvernare tace despre aceste cifre alarmante și deviază opinia publică de la gravele probleme din economie.

„Este un lucru demonstrat că cei de la guvernare deviază atenția oamenilor de la problemele grave pe care le are Republica Moldova, inclusiv din domeniul economic. Acest lucru este rezultatul acțiunilor neprofesioniste ale celor care gestionează bugetul și domeniul finanțelor sau, mai bine spus, ale inacțiunilor lor. Este mai complicat pentru cetățeni să înțeleagă acest lucru, deoarece este vorba despre cifre, calcule și strategii care trebuie să fie pe termen lung adoptate pentru dezvoltarea economică a țării, dar experții care cunosc situația știu cât de sumbră este, de fapt, situația la acest capitol și degradarea constantă în fiecare an”, susține edilul Capitalei, Ion Ceban.

Potrivit primarului, în timp ce în bugetul de stat pentru 2024 scade suma alocațiilor pe mai multe domenii, soldul datoriei de stat nu încetează să crească. În patru ani, această poziție a atins un nivel record și a crescut cu 85%.

„Vreau să țineți minte cifra. De la 67 de miliarde de lei la finele anului 2020, până la 125 de miliarde de lei prognozate pentru 2024. Este vorba de 9 mld. de lei îndatorare în 2023, iar pentru 2024 – o creștere de 21 de mld. de lei. Plus 57 de mld. de lei s-a îndatorat țara în 4 ani! Asta da realizare și vremuri bune pentru oameni! Mai mult ca atât, ponderea datoriei în PIB, în 2023, a atins nivelul record de 37,9%”, a mai adăugat Ion Ceban.

Primarul Capitalei s-a referit și la faptul că Republica Moldova a beneficiat de un pachet financiar de sprijin de peste 1 miliard de euro în ultimul an. Date făcute public și de partenerii care ne susțin și pentru care le mulțumim, declarații făcute de demnitari de rang înalt ai Uniunii Europene.

„Precizăm, însă, Primăria municipiului Chișinău nu a primit niciun leu sprijin financiar din suma menționată, cu toate că au fost adresate multiple solicitări către autoritățile centrale și de fiecare dată acestea recomandau de a consolida eforturile întru identificarea mijloacelor financiare proprii pentru soluționarea problemelor vizate. Or, 40% din populația Republicii Moldova, locuitorii din Chișinău, nu este eligibilă pentru susținerea financiară din partea Uniunii Europene?! Am transmis demersuri cu solicitarea informației detaliate unde au fost direcționați acești bani și în ce scopuri, dar răspuns așa și nu am mai primit”, se mai arată în mesajul edilului Ion Ceban.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata