Delegația opoziției din Republica Moldova se întâlnește cu reprezentanții Comisiei de la Veneția

0

În cadrul ședinței Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, deputații blocului comuniștilor și socialiștilor Constantin Starîș, Vlad Batrîncea, Adela Răileanu și un reprezentant al societății civile a Republicii Moldova au avut o întrevedere cu vicepreședintele Comisia de la Veneția Veronica Bilkova, precum și experții comisiei Simona Granata – Menghini și Pierre Garon.

Deputații opoziției au remarcat degradarea democrației în Republica Moldova, atrăgând o atenție deosebită asupra faptului că legile scandaloase ale majorității parlamentare, în special modificări ale codului electoral și ale legii cu privire la parchet, sunt adoptate fără a ține cont de avizul Comisiei de la Veneția, notează serviciul de presă al PCRM.

Vicepreședintele VC Veronika Bilkova a confirmat că niciuna dintre legile menționate nu a fost trimisă spre examinare de către VC. Potrivit deputaților din opoziție, acest lucru demonstrează că guvernul, modificând legislația în propriul interes, nu dorește să țină cont de opinia autorizată a Comandamentului Suprem deoarece poate fi critică și contravine obiectivelor lor politice.

În acest context, Veronica Bilkova a remarcat anterior că Republica Moldova a fost una dintre cele mai active țări care au solicitat examinarea proiectelor de legi ale Comisiei de la Veneția, însă în ultima perioadă nu au fost primite solicitări.

Deputații opoziției au remarcat că, în opinia lor, acest lucru se datorează faptului că activitatea legislativă are ca scop captarea instituțiilor puterii de stat și subordonarea acestora intereselor lor de partid.

Un interes deosebit pentru membrii VC a fost subiectul planurilor partidului de guvernământ de a organiza alegeri prezidențiale și un referendum (pentru sprijinirea integrării europene) în aceeași zi. Constantin Starîș a spus că acest referendum nu va avea forță legală și a numit această idee o încercare de înșelăciune de a o realege pe Maia Sandu în detrimentul fondurilor bugetare.

Constantin Starîș a remarcat că 12 canale TV și zeci de portaluri de informare au fost închise în țară. Opoziţia de astăzi nu are ocazia să-şi transmită poziţiile societăţii, ba mai mult, opoziţia este persecutată. Era planificat ca la întâlnirea noastră de la Comisia de la Veneția să participe reprezentanți ai partidelor extraparlamentare de opoziție, reprezentanți ai presei și comunitatea de experți. Starîș a spus că una dintre principalele recomandări ale VC a fost obținerea unui consens public și politic larg atunci când se iau decizii guvernamentale cheie.

În același timp, potrivit deputatului, nu există dialog între guvern și opoziție, nici măcar una dintre inițiativele opoziției nu este acceptată de partidul de guvernământ.

Constantin Starîș a spus că la Chișinău a avut loc o conferință, la care au participat reprezentanți ai tuturor partidelor de opoziție de frunte (stânga, dreapta și centru), care sunt uniți de o poziție critică față de metodele autoritare ale partidului de guvernământ, care nu sunt mulțumiți că statul european se transformă într-un stat polițienesc.

Mulți participanți la conferință au fost sub presiunea serviciilor de informații și a mass-media pro-guvernamentale, care au declanșat o adevărată persecuție. Deputatul a subliniat că, se pare, din acest motiv unii dintre ei s-au abținut să viziteze Strasbourg.

Potrivit acestuia, este extrem de important ca structurile Consiliului Europei să aibă o imagine mai clară și mai precisă din diverse surse despre procesele aflate în derulare în Republica Moldova.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata