Euro a coborât marți, 5 iulie, pe piețele externe, la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, moneda unică fiind aproape la paritate cu dolarul. Deprecierea euro este consecința crizei energetice, a războiului din Ucraina dar și a previziuni nefavorabile pentru perioada următoare, spun experții.
Impactul asupra economiei R. Moldova va fi, mai degrabă, unul negativ, potrivit expertului economic Viorel Gîrbu.
Pe de altă parte, Alexandru Fală, director de program „Sectorul monetar și modelare economică” din cadrul Expert-Grup, consideră că aprecierea leului în raport cu euro ar putea diminua presiunile inflaționiste.
Banca Națională a R. Moldova a stabilit pentru miercuri, 6 iulie, un curs oficial de 19,71 de lei pentru un euro și 19,14 lei pentru un dolar.
Având în vedere că cea mai mare parte a exporturilor din R. Moldova sunt spre UE, deprecierea monedei euro, în condițiilor în care avem un curs intern stabil, duce la scumpirea exporturilor și ieftinirea importurilor, menționează Gîrbu.
„Impactul asupra economiei naționale nu este tocmai bun. Este mai degrabă negativ pentru că nu stimulează dezvoltarea economică internă, producția. Tot ce importăm ar deveni din ce în ce mai ieftin, dar exportăm în pierdere. Dacă nu încurajăm producția, consumatorii nu vor înregistra creșteri salariale. Chiar dacă ne bucurăm, în prima instanță, că importurile devin mai ieftine, în termen mediu și lung ne-ar putea costa mai scump”, afirmă Viorel Gîrbu.
De cealaltă parte, director de program „Sectorul monetar și modelare economică” din cadrul Expert-Grup, Alexandru Fală, consideră că scăderea euro va tempera creșterea prețurilor din R. Moldova.
„Deprecierea euro este pozitivă din perspectiva bunurilor de import. Aprecierea leului față de euro creează o situație care ne avantajează parțial. Având în vedere creșterea prețurilor produselor importate, deprecierea monedei ar putea să fie un factor care mai temperează inflația. Totuși, persoanele sau familiile care obțin remiteri în euro ar putea fi defavorizați”, susține Alexandru Fală.