Referendumul republican din 20 octombrie a avut drept scop schimbarea Constituţiei Republicii Moldova şi nu integrarea ţării în Uniunea Europeană, a declarat preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinută luni la agenţia de presă Infotag, acesta a declarat că CEC a recunoscut al doilea mandat al preşedintei Maia Sandu, iar acum este important să analizăm totul pentru a şti ce se întâmplă şi ce trebuie de făcut pentru ca legea în Moldova să fie una pentru toţi.
„Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, preşedintele este garantul suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a statului. El nu gestionează ramurile puterii în ţară, ci trebuie să fie preşedintele tuturor cetăţenilor moldoveni”, a reamintit Filat.
Liderul PLDM consideră că în timpul primului mandat, Maia Sandu a fost preşedinte doar pentru Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS).
„Ea a împărţit oamenii în ‘buni’ şi ‘răi’. În primul ei mandat, toate partidele pro-europene, dar şi formaţiunile politice din spectrul politic de dreapta şi de centru au fost distruse prin ignoranţă şi egoism. În cei patru ani de preşedinţie, PIB-ul a căzut la pământ, exporturile au scăzut, inflaţia şi datoria publică au crescut”, a spus Filat.
Fostul prim-ministru a criticat declaraţiile oficialilor guvernamentali, în special ale preşedintei Maia Sandu, cu privire la independenţa energetică a Republicii Moldova.
„Există independenţă doar la nivel de declaraţii zgomotoase, pentru că acum, ca şi înainte, suntem foarte dependenţi de energia electrică care vine din stânga Nistrului de la hidrocentrala moldovenească”, a spus politicianul.
Potrivit lui, la ultimele alegeri prezidenţiale, toate instituţiile statului au fost subordonate partidului de guvernământ PAS şi unei singure persoane – Maia Sandu.
„Majoritatea mass-media, în loc să informeze populaţia, au început să facă propagandă pentru Sandu”, a spus politicianul, cerând demisia lui Vlad Ţurcanu, directorul companiei publice Teleradio-Moldova.
Adresându-se preşedintelui, liderul PLDM a propus crearea unei Platforme Naţionale a tuturor partidelor politice din ţară, nu doar a celor alese de Maia Sandu. O astfel de platformă, până la data alegerilor parlamentare, ar trebui să se ocupe de pregătirea pentru alegerile parlamentare.
„Este necesar să facem totul pentru ca alegerile parlamentare din 2025 să fie libere şi democratice”, a spus Filat, cerând autorităţilor să nu amâne alegerile pentru octombrie 2025, ci să le organizeze aşa cum prevede legea.
Politicianul a îndemnat-o pe Sandu să „elimine imediat cenzura” din Republica Moldova, să ofere opoziţiei conducerea CEC, a Consiliului Audiovizualului şi a Curţii de Conturi, aşa cum se menţionează în rapoartele organizaţiilor internaţionale care au observat alegerile prezidenţiale.
Liderul PLDM a enumerat depolitizarea SIS, a Ministerului de Interne şi a altor structuri speciale ale statului.
Filat a sugerat ca şefa statului să reconsidere abordarea activităţii organizaţiilor neguvernamentale (ONG), multe dintre acestea fiind, în opinia sa, de fapt „guvernamentale”.