FOTO // Afacerile care unesc extremele: Consilier municipal PSRM, de mână cu unul PAS

0

Viziunile politice diferite nu sunt un impediment pentru a face afaceri în comun, uneori. Un consilier municipal, votat pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și unul – pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate, ar fi găsit lozul de aur, scrie Punctul.md.

Este vorba despre Dinari Cojocaru, consilier PSRM, și Roman Cojuhari, consilier PAS. Problemele de integritate ale acestora au fost semnalate în spațiul public și mai devreme.

Potrivit unei investigații realizate de Ziarul de Gardă, Dinari Cojocaru în plină stare de pandemie, a utilizat compania ce o deține, în procurarea dezinfectanților. Pe fundalul răspândirii infecției cu noul virus COVID-19, pe piața din Republica Moldova cu greu se găsesc dezinfectanți, unul dintre cele mai utilizate și necesare produse în lupta cu virusul. Criza dezinfectanților a fost alimentată și de o hotărâre a Guvernului din februarie 2021, prin care dezinfectanții au fost incluși în lista produselor sociale.

Astfel, importatorii au fost descurajați să mai aducă marfă de peste hotare, fiind restricționați să- și pună un adaos comercial de pe urma căruia să poată avea profit.

În aceste condiții, unul dintre beneficiarii acestei crize a devenit compania „Chemix Grupp” a consilierului socialist Dinari Cojocaru, tot el fiind finul de cununie al fratelui fostului președinte al Republicii Moldova, scrie ZDG.

Roman Cojuhari, consilier PAS și președintele fracțiunii în Consiliul Municipal, a fost numit administrator temporar al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei” și prezentat echipei, pe data de 21 septembrie 2021.

În afaceri, acești doi consilieri au găsit modalitatea de înțelegere în Consiliul municipal Chișinău, în pofida faptului că pe plan politic, negocierile sunt reduse la zero. Potrivit surselor din interiorul CMC, ambii susțin anumite companii din businessul de cafea, companii care au câștigat 70% din licitațiile spațiilor pentru gherete organizate. Sursele menționate au evitat să ofere numele companiilor care ar fi beneficiare.

Acest lucru este cunoscut și de alți consilieri municipali.

La una dintre ședințele Consiliului Municipal Chișinău, de exemplu, am putut asista la un asemenea schimb de replici:

Valerii Klimenko (Șor): Domnule președinte, dacă puteți. Eu și Dinar am discutat deja acest subiect. Sunt gata să-mi corectez abordarea cu privire la această problemă, cu condiția ca Chirtoca Vasilii să părăsească această afacere. Dacă nu pleacă din afacerea asta cu chioșcuri, vom primi ce am primit la benzinărie: un contract de cartel și Dinar va bea cafea nu cu 10 lei ci cu 40-50 lei. Nu vreau să plătesc lui Chirtoca 50 de lei pentru cafea. Lăsați-l să se ocupe de pește, dar să nu atingă cafeaua și apoi putem vorbi despre un mediu competitiv și să echivalăm aceste chioșcuri cu cafenelele.

De menționat că în luna octombrie 2021, Primăria municipiului Chișinău a organizat cea de-a șasea licitație deschisă pentru obținerea dreptului de a încheia un contract pentru amplasarea unității de comerț ambulant stradal pe teritoriul capitalei. În cadrul licitației au fost adjudecate 10 locuri, în valoare totală de 12,3 milioane de lei.

Cel mai scump loc de comerț din cadrul licitației a fost oferit la prețul de 3,1 milioane de lei, pentru o gheretă pentru ceai, cafea și produse de patiserie, amplasată în sectorul Botanica, str. N. Zelinski, 13. De asemenea, au fost propuse sume mari pentru amplasarea chioșcurilor în sectorul Râșcani, str. Albișoara, 84/6 – 2,9 milioane de lei și în Scuarul Catedralei – 2,3 milioane de lei.

Licitația nr. 6 este cel de-al patrulea concurs de profil desfășurat în anul curent. La primele 3 licitații au fost adjudecate loturi pentru gherete în sumă de 53,3 milioane de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata